Olkiluodon vuosihuollot alkavat tavanomaiseen tapaan sunnuntaina OL1:stä – vaan miten revisiorumbaan ujutetaan OL3? Viestintäpäällikkö vastaa

OL3:n vuosihuollon aikataulu on hyvinkin tiedossa. Huoltojen rytmittämisessä pitää ottaa huomioon paitsi Olkiluodossa ja Suomessa, myös muualla maailmassa toimivat laitokset.

| Päivitetty

Olkiluodon ydinvoimalan vuosihuollot käynnistyvät sunnuntaina, kun Olkiluoto 1 -laitosyksikkö (OL1) irrotetaan sähköntuotannosta noin viikon mittaista polttoaineenvaihtoseisokkia varten. OL2:lla taas tehdään 16 päivää kestävä huoltoseisokki, joka alkaa vapunpäivänä eli maanantaina 1. toukokuuta.

Tämä on tuttua aiemmiltakin vuosilta: ykkös- ja kakkosyksiköillä polttoaineenvaihto- ja huoltoseisokit toteutetaan vuorovuosina.

Vaan miten on maanantaina säännöllisen sähköntuotannon vihdoin aloittavan OL3:n laita? Miten se otetaan osaksi vuosihuoltorinkiä eli revisiorumbaa?

– Kolmosen seuraava vuosihuolto tulee olemaan ensi vuoden keväällä, maaliskuussa. Se starttaa vuosihuoltokierron, ja sen jälkeen tulevat ykkösen ja kakkosen vuosihuollot, kertoo TVO:n viestintäpäällikkö Johanna Aho TVO:lle.

Rytmittäminen takaa tekijöiden riittävyyden

Tieto OL3:n vuosihuollosta on kirjattu jo Nordpool-palveluunkin. Siellä vuonna 2024 toteutettava huolto on merkitty alkamaan 2. maaliskuuta ja päättymään 8. huhtikuuta.

– Huollot täytyy näin rytmittää keskenään yhteen, kun yhtä aikaa niitä ei voi tehdä. Lisäksi Loviisan huollot ovat perinteisesti aina elo-syyskuun tietämissä, Aho sanoo.

Ydinvoimalaitosten vuosihuolloissa kiertää paljon kansainvälisiä asiantuntijoita, joten asiaa pitää tarkastella paitsi Olkiluodon ja Suomen laajuisesti, myös Euroopan ja koko maailman tasolla.

Noin 1200 alihankkijoiden työntekijää mukana

Aho ei vielä osaa tarkalleen sanoa, miten OL3:n vuosihuoltokierto tulee menemään: kulkeeko se samantyyppisessä syklissä kuin OL1 ja OL2:kin, vai onko rytmitys erilainen.

Tänä vuonna TVO:n oman henkilöstön lisäksi ykkösen ja kakkosen vuosihuoltoihin osallistuu noin 1200 alihankkijoiden työntekijää. Ulkomailta erityisosaajia huoltoihin tulee noin 200.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut