Olkiluodon ytimessä

Arevan työntekijät Teddy Boussuge ja Klaus Tiemann simuloivat lämpötiloja 0 ja 200 asteen välillä OL3:n merivesijärjestelmässä, jonka tarkoitus on jäähdyttää tarvittaessa laitoksen turvajärjestelmät. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Kaksi keltatakkista miestä kytkee johtoja ja tarkkailee mittarilukemia syvällä maanpinnan alapuolella. Käynnissä on Olkiluodon kolmosreaktorin merivesijärjestelmän lämpötilojen simulointi.

Merivesijärjestelmä varmistaa tarvittaessa laitoksen turvajärjestelmien jäähdytyksen. Sen testaus on ensimmäinen vaihe keskiviikkona alkaneessa prosessijärjestelmien testauksessa.

Keltatakkiset miehet ovat ranskalaisen laitostoimittajan Arevan työntekijöitä. Heitä näkyy OL3:n alueella työn touhussa siellä täällä.

Moni on jo lähtenyt kotiin, sillä laitoksen rakentaminen on viimeistelyvaiheessa. Työmaavahvuus on nyt noin 2 400 henkilöä.

Jos on työmaalla rauhallista, niin rauha on ilmeisesti laskeutunut myös Teollisuuden Voiman ja Arevan välille.

Yhtiöiden edustajat vakuuttavat, että riidat projektin aikatauluista ja korvausvaatimuksista ovat takanapäin, ja nyt edetään yhteisymmärryksessä kohti laitoksen käynnistämistä vuonna 2018.

– Kuten näette, istumme samoissa toimistoissa ja kaikki työskentelevät yhdessä. Se on ehdottomasti avain koko projektin onnistumiselle, toteaa Arevan projektinjohtaja Jean-Pierre Mouroux.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.