Olkiluodossa rikottiin palovartiointiohjeita vuosien ajan – "Jatkuessaan puutteet olisivat voineet johtaa vakaviin seurauksiin"

TVO:n laitospalokunta kirjasi tekemättömiä vartiointikierroksia tehdyiksi. Taustalla oli turvallisuuskulttuurin puutteita, joiden vakavuuden havaitsi voimayhtiö itse.

| Päivitetty

Palovalvontaan liittyvät puutteet selvisivät, kun Olkiluoto 3:n (keskellä) hätädieselgeneraattorin palosuojelujärjestelmä kytkettiin pois käytöstä. Tällaisissa tilanteissa palovartiointikierroksia tulee tehdä kolmen tunnin välein.

Olkiluodon laitospalokunta oli toiminut toistuvasti Teollisuuden Voiman (TVO) ohjeiden sekä ydinvoimalan turvallisuusteknisten käyttöehtojen vastaisesti.

Puutteet koskevat erityisesti palovalvontakierroksia. Selvitysten mukaan taustalla on turvallisuuskulttuuriin liittyviä tekijöitä.

– Jatkuessaan puutteet olisivat voineet johtaa vakaviin seurauksiin, sanoo johtava asiantuntija Pia Oedewald Stukista.

Laitospalokuntansa toiminnan puutteet havaitsi noin vuosi sitten TVO itse. Julkisuuteen asia tuli juuri julkaistussa Säteilyturvakeskuksen (Stuk) vuosiraportissa, joka koskee ydinenergian käytön turvallisuusvalvontaa.

Selvisi OL3:n yhteydessä

Asia selvisi viime vuoden helmikuussa, kun käyttöönottovaiheessa olleen Olkiluoto 3:n (OL3) yhden hätädieselgeneraattorin palovesi- ja ruiskutusjärjestelmät kytkettiin pois käytöstä eli alan termeillä ilmaistuna erotettiin.

Jos palosuojelujärjestelmiä on erotettuna, on laitospalokunnan tehtävä ohjeiden ja vaatimusten mukaan palovartiointikierroksia kolmen tunnin välein.

OL3:n tapauksessa TVO kuitenkin havaitsi kierrosten toteuttamisessa epäselvyyksiä. Kierroksia oli kirjattu tehdyiksi, vaikka osa niistä oli tehty puutteellisesti ja osaa ei lainkaan.

Voimayhtiö aloitti asasta tutkinnan, jossa puutteiden laajuus ja pitkäaikaisuus kävivät ilmi.

– Vastaavia toimintatapapuutteita on laajalti palokunnan vuoroissa, kaikilla laitosyksiköillä ja ne ovat jatkuneet vuosia, summaa Stuk raportissaan.

Ei omia ratkaisuja

Tutkinnassa syyksi paljastui inhimillisiä tekijöitä ja puutteita turvallisuuskulttuurissa.

– Tapahtumien taustalla oli asenteisiin, ymmärrykseen, johtamiseen ja toimittajan valvontaan liittyviä epäkohtia, Oedewald täsmentää.

Palokunnassa ei oltu esimerkiksi ymmärretty ydinvoimalan turvallisuusteknisten käyttöehtojen merkitystä tai sisäistetty sitä, että palovartiontikierrokset ovat niiden alaisia. TVO:n tutkinnan mukaan tämä vaikutti työntekijöiden motivaatioon suorittaa kierroksia.

Oedewald kuitenkin painottaa, että ydinlaitoksessa työskentelevät eivät voi poiketa ohjeistuksesta omavaltaisesti, vaikka eivät pitäisikään asiaa tärkeänä.

– Tekemättömiä tai vain osittain tehtyjä palosuojelukierroksia oli myös kirjattu tehdyksi ainakin jossain tapauksessa tietoisesti.

"TVO puuttui jämäkästi"

Stuk toteaa raportissaan, että puutteiden tultia ilmi TVO tarttui asiaan "jämäkästi".

Toisaalta laitospalokunnan työilmapiiriin, resursseihin ja osaamiseen liittyvät puutteet olivat olleet tiedossa pidempään. Voimayhtiö ei kuitenkaan ollut Stukin mukaan tarttunut epäkohtiin riittävästi aiemmin.

Tätäkin voi Oedewaldin mukaan pitää turvallisuuskulttuurin puutteena.

TVO:n turvallisuusjohtaja Veli-Pekka Nurmi

Ainoa INES 1 -tapahtuma

Puutteellisesti tehtyjen tai kokonaan tekemättä jätettyjen kierrosten aikana olisi Stukin mukaan voinut jäädä havaitsematta paloturvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä.

Mahdollisesti seuraavia tulipalon alkuja ei olisi havaintojen puuttuessa voitu myöskään ehkäistä.

– Tapahtumien turvallisuusmerkitys arvioitiin kuitenkin vähäiseksi, koska toimivien palo-osastointien takia mahdollisen tulipalon seuraukset olisivat jääneet paikallisiksi eivätkä olisi uhanneet laitosten turvallisuutta, Stuk toteaa.

Tästä huolimatta kyseessä oli poikkeuksellinen turvallisuuteen vaikuttava tapahtuma.

Siksi asia raportoitiin kansainväliseen käyttökokemusten raportointijärjestelmään ja uokiteltiin ydinlaitos- ja säteilytapahtumien kansainvälisessä vakavuusasteikossa (INES) luokkaan 1.

Kyseessä oli ainoa näin korkeaksi luokiteltu tapahtuma Olkiluodossa vuonna 2022. Ykkösluokan tapahtumia on voimala-alueella keskimäärin yksi vuodessa, aina ei edes sitä.

Ei uusia tapauksia

TVO lisäsi palovartiointikierrosten valvontaa heti epäselvyyksien käytyä ilmi viime talvena.

Myös palokunnan menettelyjä korjattiin ja valvontakierroksia koskevia odotuksia täsmennettiin. Lisäksi laitospalokunnan toimintakulttuurin kehittymistä ryhdyttiin seuraamaan osana laajempaa kehitysohjelmaa.

Stuk teki syksyllä ylimääräisen tarkastuksen, jossa keskityttiin näiden toimenpiteiden edistymiseen. Uusia poikkeamisia palosuojelua koskevista turvallisuusteknisistä käyttöehdoista ei ole tiedossa.

TVO:n laitospalokunta

TVO:n laitospalokunnan tehtäviä ovat onnettomuuksien ennaltaehkäisy, operatiivisen valmiuden ylläpito sekä sekä sammutus- ja pelastustoiminta Olkiluodossa.

Painotus on onnettomuuksien ehkäisyssä, johon kuuluu esimerkiksi tulitöiden luvitus.

Laitospalokunta vastaa myös ydinlaitosten ja muiden voimala-alueen rakennusten palosuojelujärjestelmien määräaikaistestauksista.

Lisäksi laitospalokunta järjestää turvallisuuskoulutuksia TVO:n henkilöstölle.

Laitospalokunnalla on noin sata hälytystehtävää vuodessa.

Ne ovat enimmäkseen tarkastustehtäviä.

Palokunnassa työskentelee runsaat 40 henkeä.

Lähde: TVO

Turvallisuustekniset käyttöehdot

Ydinlaitoksen turvallisuustekniset käyttöehdot (TTKE) on laitoksen käyttöön ja valvontaan liittyvä, keskeinen asiakirja.

Siinä on määritelty eri järjestelmiä ja laitteita koskevat vaatimukset ja rajoitukset yksityiskohtaisesti.

TTKE:ssä on asetettu myös hallintoon ja henkilökuntaan liittyviä vaatimuksia.

Laitosta käyttävän voimayhtiön on noudatettava näitä määräyksiä.

TVO: Kyseessä olivat alihankkijat

TVO ostaa suurimman osan Olkiluodon laitospalokunnan toiminnasta alihankkijoilta.

Turvallisuusjohtaja Veli-Pekka Nurmen mukaan myös oheisen jutun tarkoittamissa tapauksissa kyseessä olivat alihankkijat.

– Eräät alihankkijamme palveluksessa olevat henkilöt olivat selkeästi toimineet odotuksiemme vastaisesti, Nurmi sanoo.

Hänen mukaansa ydin- tai paloturvallisuus eivät vaarantuneet tapahtumien vuoksi.

–  Tilanne nähtiin silti vakavaksi. Toimintamme perusta on korkeassa toimintakulttuurissa. Siksi asiaan on tartuttu vahvasti eri keinoin tarkoituksena ehkäistä vastaava jatkossa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut