Olkiluoto 3 etenemässä kohti polttoaineen latausta – tarvitsee vielä Stukin luvan

Olkiluodon kolmosreaktoriin valmistellaan seuraavaksi ydinpolttoaineen latausta. Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Teollisuuden voima (TVO) valmistelee parhaillaan Olkiluoto 3 -ydinreaktoria polttoaineen latausta varten. TVO tarvitsee lataukseen kuitenkin vielä Säteiluturvakeskuksen luvan.

Stukin kolmannesvuosiraportti kertoo Stukin tekemistä havainnoita ja valvonnan kannalta keskeisistä asioista. Asioita on vielä kesken, ja niiden osalta Stuk arvioi latausvalmiuden, kun TVO on osoittanut kuinka ne ratkaistaan.

Raportin mukaan TVO:n on toimitettava muun muassa paineistimien yhdyslinjan värähtelyihin liittyvä raportti ennen polttoaineen latausta. Tutkittu on myös materiaalivalmistaja Aubert & Duvalin toiminnassa esiin tulleita poikkeamia.

Kolmannesvuosiraportin mukaan valmistajan epäilyttävä toiminta on saanut laajaa kansainvälistä huomiota, koska se on johtanut vakavaan helikopterionnettomuuteen.

OL3:n valvonnan projektipäällikkö Essi Ahonen Stukista toteaa, että vaikka tarkastuksissa ja myös kolmannesvuosiraportissa kiinnitetäänkin huomiota moniin keskeneräisiin ja toimenpiteitä vaativiin asioihin, tilanne kaiken kaikkiaan on edennyt huomattavasti.

– Laitos saa latausluvan, kun kaikki on turvalliseksi todettu, hän sanoo.

Pandemiatilanne vaikutti Stukin valvontaan myös vuoden lopussa. Tarkastajat olivat pääasiassa etätöissä ja laitospaikalla tehtävää valvontaa siirrettiin Olkiluodossa työskenteleville Stukin paikallistarkastajille.

Latausvalmiuden todentamisen kannalta välttämättömän laitospaikkavalvonnan ja tarkastukset Stuk kuitenkin teki suunnitelmien mukaan. Etätyöratkaisut ja työntekijöiden huolellinen suojaaminen laitospaikalla tehtävissä tarkastuksissa tekivät sen mahdolliseksi.