Olkiluoto 3:n lupahakemuksen läpi kahlaamiseen varattu puolitoista vuotta

Teollisuuden Voima jätti tänään työ- ja elinkeinoministeriölle Olkiluoto 3:n käyttölupahakemuksen. Se on massiivinen paketti. Materiaalia riittäisi noin 200 arkistomapin täyttämiseen.

Säteilyturvakeskus antaa hakemukseen turvallisuusarvionsa. STUK arvioi tarvitsevansa noin puolitoista vuotta lupahakemuksen käsittelyyn.

- Isoin dokumentti on lopullinen turvallisuusseloste. Siinä kuvataan koko laitoksen ja sen käytön turva- ja valmiussuunnitelmat, kertoo Olkiluoto 3:n valvonnan projektipäällikkö Minna Tuomainen STUKista.

Suunnittelun ja ohjeistuksen pitää olla huolellisesti mietittyä, sillä uuden ydinvoimalan on tarkoitus tuottaa sähköä ainakin 60 vuoden ajan.

Olkiluoto 3 on tarkoitus ottaa käyttöön kahden vuoden päästä eli keväällä 2018.

- Nykyinen aikataulu on realistinen. Koekäyttö voi kuitenkin paljastaa mahdollisia asennusten aikaisia virheitä, millä saattaa olla vaikutuksia aikatauluun, sanoo Tuomainen.

Säteilyturvakeskuksen lisäksi lausuntoja pyydetään muilta ministeriöiltä, viranomaisilta ja yhteisöiltä.  Käyttöluvan myöntää valtioneuvosto eli hallitus työ- ja elinkeinoministeriön esityksen pohjalta.
 

Lisää aiheesta

TVO jätti Olkiluoto3:n käyttölupahakemuksen - Merkittävä virstanpylväs