Katkos jäi lyhyeksi, ja Olkiluoto 3 puskee jälleen sähköä: yhteys valtakunnan verkkoon palasi iltamyöhällä

Viime kuukausina pulmia on ollut erityisesti turbiinipuolella. Se oli katkoksen syy myös maanantaina.

| Päivitetty

Olkiluodon ydinvoimalan koekäytössä oleva kolmosyksikkö (OL3) tuottaa jälleen sähköä valtakunnan verkkoon. Tuotantoteho oli tiistaiaamuna reilut 800 megawattia.

Teollisuuden Voiman mukaan verkkoyhteys palautettiin maanantaina kello 23.05.

– Olimme valmiudessa aloittamaan heti tuotannon, kunhan vain syy selvisi ja pystyimme varmistamaan, että vastaava ei toistu, kertoo viestintäpäällikkö Johanna Aho.

Laitos irtosi valtakunnan verkosta maanantaina aamupäivällä. Syynä oli odottamaton turbiinihäiriö, joka tarkemmassa selvityksessä osoittautui mittaushäiriöksi generaattorin jännitteensäätäjässä.

Turbiinijärjestelmä muuttaa ydinreaktiossa tuotetun lämmön mekaaniseksi liike-energiaksi. Tämä puolestaan muunnetaan sähköksi generaattorilla.

Miksi juuri turbiinipuoli?

Laitos oli käynnistetty sunnuntaina pari viikkoa kestäneen huoltokatkoksen jälkeen. Senkin syynä olivat ongelmat turbiinipuolella, tarkemmin sanoen sen automaatiossa.

Alkukesällä koekäyttö takkuili turbiinipuolen järjestelmiin joutuneiden vierasesineiden vuoksi. Tuolloin katkos koekäytön aikaisessa tuotannossa oli parin kuukauden mittainen.

Miksi pulmia on viime kuukausina sitten ollut juuri turbiinipuolella? Ahon mukaan kyse on pitkälti ajankohdasta.

– Olemme päässeet testaamaan turbiinilaitosta täysin vasta nyt, kun laitoksen koekäyttö on alkanut. Nyt sitten vain korjataan eteen tulevat asiat, jotta myös turbiinipuoli toimii vakaasti normaalin käytön alettua.

Hän huomauttaa, että laitos on edelleen koekäytössä, joten testien aikana saattaa tulla yhä eteen korjattavaa.

– Nämä hoidetaan kuntoon koekäytön aikana, jotta voimme varmistua vakaasta ja ennustettavasta tuotannosta säännöllisen sähköntuotannon alettua.

OL3:n säännöllisen sähköntuotannon eli niin sanotun kaupallisen käytön on määrä alkaa joulukuussa.

Muokattu 30.8. klo 9.52: Lisätty tieto verkkoon palauttamisen tarkemmasta ajankohdasta, ja muokattu otsikkoa vastaavasti Muokattu 30.8. klo 10.02: Lisätty TVO:n kommentteja sekä korjattu alkukappaleessa ollut väärä viikonpäivä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut