Olkiluotoon on tulossa suuri laitosmuutos

Teollisuuden Voima Oyj (TVO) ja Wärtsilä Finland Oy  ovat allekirjoittaneet sopimuksen varavoimadieselgeneraattoreiden ja niiden apujärjestelmien toimittamisesta Olkiluodon ydinvoimalaitokseen.

Generaattoreita on yhteensä yhdeksän, ja TVO vastaa projektin mukana tulevista rakennustöistä ja dieseleiden liitännöistä TVO:n muihin järjestelmiin.

- Osana käynnissä olevaa isoa modernisointihanketta uusimme dieselgeneraattorit, jotka varmistavat automaattisesti voimalaitoksen sähkönsaannin sähkönmenetystilanteessa. Uusintaprojektin kokonaisinvestointi TVO:lle on yli 100 miljoonaa euroa, kertoo tekniikkaosaston johtaja Sami Jakonen TVO:sta.

Olkiluodon käyvillä laitosyksiköillä on molemmilla käytössä neljä varavoimadieselgeneraattoria, jotka kaikki uusitaan.

- Laitosyksiköt ovat olleet käytössä jo yli kolmekymmentä vuotta, ja dieselgeneraattorit ja niiden apujärjestelmät ovat alkuperäiset. Vaikka olemassa olevat dieselit toimivat edelleen hyvin, on nyt sopiva aika uusia ne. Parannamme näin muun muassa dieselmoottoreiden jäähdytystä, koska uusiin on tarkoitus rakentaa merivesijäähdytyksen lisäksi radiaattorijäähdytys, Seppo Hyvärinen, TVO:n varavoimadieselhankkeen projektipäällikkö toteaa.

Varavoimadieseleiden uusintaprojektin valmistelu on aloitettu jo 2000-luvun alussa. Projekti on Olkiluodon suurin yksittäinen laitosmuutoshanke.

Uusintaprojekti alkaa vuonna 2016 ja sen on arvioitu kestävän vuoteen 2020.