Olli-Pekka Heinosesta IB-ohjelmia hallinnoivan IBO:n pääjohtaja

Olli-Pekka Heinonen. Arkistokuva: Esa Urhonen.

Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen siirtyy IB-ohjelmia hallinnoivan IBO:n pääjohtajaksi.

Heinonen aloittaa uudessa tehtävässään 1. toukokuuta. Hän on työskennellyt Opetushallituksen pääjohtajana vuodesta 2016. Hänen viisivuotinen määräaikainen kautensa olisi tullut päätökseen 14. lokakuuta.

International Baccalaureate Organization (IBO) on vuonna 1968 perustettu kansainvälinen järjestö, joka hallinnoi IB-tutkintoa ja koulutusohjelmia 3–19-vuotiaille lapsille ja nuorille.

IB-ohjelmien piirissä on tällä hetkellä yli 1,4 miljoonaa oppilasta ja opiskelijaa yli 5 300 koulussa 158 maassa.

– Nimitys IB-organisaation pääjohtajaksi on hieno haaste henkilökohtaisesti, mutta myös huomionosoitus suomalaiselle koulutusosaamiselle. Valinta kertoo siitä, että suomalaista koulutusosaamista arvostetaan maailmalla, pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen sanoo.

Heinosen toimikaudella vuonna 2017 entinen Opetushallitus yhdistyi Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskuksen CIMOn kanssa uudeksi Opetushallitukseksi, jonka ydintehtävänä on kehittää opetusta ja koulutusta sekä edistää kansainvälisyyttä.

Viraston kokonaisuuteen liitettiin myös ylioppilastutkintolautakunta YTL ja Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi, jotka toimivat itsenäisinä erillisyksiköinä.

– Pääjohtajakauteni aikana kahdesta virastosta syntynyt Opetushallitus on muotoutunut asiakaslähtöiseksi, ajassa eläväksi ja yhteiskunnallista lisäarvoa synnyttäväksi kehittämisvirastoksi. Lisäksi yhteistyö kolmen riippumattoman viranomaisen kesken on muotoutunut sujuvaksi. Tätä kokonaisuutta on ollut ilo johtaa, Heinonen kertoo.

Heinosen sijaisena opetushallituksen pääjohtajana toimii ennen uuden pääjohtajan valintaa johtaja  Samu Seitsalo.