Oma kesämökki järven rannalla on yhä usean suomalaisen haave

Suurin osa suomalaista mökkeilijöistä haluaisi tulevaisuudessa omistaa oman mökin. Kuva: LS-arkisto/ Pekka Lehmuskallio

Suurin osa suomalaista mökkeilijöistä haluaisi tulevaisuudessa omistaa oman mökin. Näin vastasi 58 prosenttia Suomalaisen Työn Liiton kyselyyn kesämökkien omistamisesta.

Lähes 80 prosenttia mökkeilijöistä haluaisi mökin järven rannalta, mutta halukkuutta mökin omistukseen löytyy myös meren rannalta. Nykyisistä mökin omistajista valtaosa, eli yli 90 prosenttia haluaa säilyttää mökin omistuksen tulevaisuudessakin.

Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimuksen mukaan mökkeily on yhä suomalaisten sydäntä lähellä. Vastaajista 26 prosentilla on onni omistaa oma mökki, kun taas yli puolella suomalaista omaa mökkiä ei ole.

Vierasmökillä kävijöistä peräti 66 prosenttia haluaisi itsekin mökin omistajaksi ja puolet näistä haluaisi mökin olevan kokonaan oma, eikä tyytyisi jakamaan sitä. Mökin omistaminen on tyypillisintä yli 64-vuotiaiden joukossa (42 % vastaajista) ja ylemmissä tuloluokissa.

Yhteisomistukseenkin on silti kiinnostusta etenkin Helsingissä ja muualla Uudellamaalla asuvien joukossa. Mökki meren rannalta on erityisesti Etelä-Suomessa asuvien suosiossa.

– Jos omaa mökkiä ei ole, käytössä oleva mökki on yleensä omien vanhempien mökki. Kesämökin omistaminen kiinnostaa erityisesti alle 35-vuotiaita ja korkein kiinnostus mökin omistamiseen on Pohjois- ja Itä-Suomessa, jossa kolmasosa haaveilee omasta mökistä, kertoo projektipäällikkö Merja Mantila Suomalaisen Työn Liitosta.