Omakotitalojen biojätekimppa-astiat ovat Raumalla edelleen harvinaisia

Biojätteen keräys omakotitaloissa on uudessa jätelaissa muuttumassa vapaaehtoisesta pakolliseksi yli 10 000 asukkaan taajamissa. Kuva: arkisto / Minna Paananen

Ympäristöministeriön lausuntokierrokselle lähettämässä uudessa jätelaissa tähdätään entistä edistyksellisempään kiertotalouteen. Jätelakiin on kirjattu muun muassa pykälä, jonka mukaan biojätteen keräys tulee pakolliseksi kaikille kiinteistöille koosta riippumatta yli 10 000 asukkaan taajamissa.

Jätelakiuudistuksen on arveltu astuvan voimaan siirtymäajoilla kesällä 2021, mutta Rauman kaupunki haluaa jo muistuttaa keskusta-alueen omakotitaloasujia.

Uudistuvassa laissa jokaisella kiinteistöllä ei tarvitse olla omaa biojäteastiaa, mutta keräys on jatkossa järjestettävä jokaisesta taloudesta. Biojätteen voi vaihtoehtoisesti edelleen myös kompostoida.

– Erityisesti Vanha Rauma on haastava kohde biojätekeräyksen osalta. Pohdimme parhaillaan, miten keräyksen toteuttaminen olisi järkevintä. Kimppa-astiat, korttelikeräys sekä kompostointi kiinteistön alueella ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja, Rauman kaupungin vastaava jätehuoltoneuvoja ja vt. käyttöpäällikkö Tarja Sillanpää kertoo.