Omat poliklinikat pois, äänesti Rauman valtuusto poikkeusoloissa

Sairaanhoitopiiristä tulee kaupungin erikoissairaanhoidon uusi isäntä.

Rauma luopuu omasta erikoissairaanhoidon polikliinisesta toiminnastaan, päätti kaupunginvaltuusto eilen illalla. Liikkeenluovutus Satakunnan sairaanhoitopiirille tapahtuu 1.7.2020. 

Asian ratkaiseminen vaati valtuustolta äänestyksen, joka päättyi äänin 25–17, 1 poissa. Äänestys hajotti rivejä muun muassa suurimman SDP:n ryhmän sisällä.

Rainer Lehti (sd.) esitti, että Rauma luopuu erikoissairaanhoidon siirrosta sairaanhoitopiirille. Häntä kannattivat Sari Seimelä (sd.) ja Pasi Alonen (vihr.).

Lyhyesti toivottiin

Lehti totesi ryhmänsä olevan pettynyt, että valtuusto joutui päättämään erikoissairaanhoidon liikkeenluovutuksesta juuri nyt poikkeusoloissa. 

Kokous pidettiin Rauma-salissa, jotta päättäjät saatiin istumaan riittävän väljästi koronavirusepidemian vuoksi. Valtuutetuilta oli etukäteen myös toivottu mahdollisimman lyhyitä puheita, jotta paikalla olijoiden mahdollinen altistumisaika lyhenee.

– Asia on niin merkittävä, että se olisi ansainnut perusteellisen keskustelun valtuustossa, Lehti totesi.

Omista sairaalapalveluista ei tulisi Lehden mukaan luopua nyt, kun tulossa on sote-uudistus, jonka jälkeen kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut, erikoissairaanhoito mukaan lukien, järjestetään samassa organisaatiossa.

Ei uskottu säilyvän

Sari Seimelä puolestaan luetteli pitkän listan toimenpiteitä, mitä Rauman poliklinikoilla kyetään tekemään todeten siirron koskevan todella montaa henkilöä.

– Ei ole mitään aikamäärettä, mihin sairaanhoitopiiri sitoutuisi. Varmaan tilanne tulee säilymään jonkin aikaa, mutta arvaamme varmaan mihin se johtaa, epäili puolestaan Pasi Alonen.

Valtuutetuista vain Otso Huuska (kok.) käytti puheenvuoron palveluiden siirron puolesta.

– Tuntuu hämmentävältä, että halutaan niin kovasti pitää kiinni sellaisista palveluista, jotka on tuomittu häviämään. Nyt muutos voitaisiin tehdä hallitusti ja tänne jää kuitenkin palveluita.

Osa ryhmistä hajosi

Osa valtuustoryhmistä pysyi yhtenäisinä, osa ei, kun äänestettäväksi tuli siirrosta luopuminen tai siirtoon lähteminen.

Lehden ehdotuksen takaa lipesi SDP:n ryhmästä neljä valtuutettua eli Jari Laihonen, Kalle Leppikorpi, Ilse Vauhkonen ja Mirja Ylijoki. He äänestivät siirron puolesta. Vihreiltä vain Alonen vastusti siirtoa. Keskustakin hajosi, kun kaksi valtuutettua, Piia Gustafsson ja Miika Yli-Karro, eivät olleet siirron kannalla.

Kaikki loput valtuustoryhmät olivat yhtenäisesti liikkeenluovutuksen kannalla.

Siirtopäätökseen tuli vielä pieni lisäys, kun Tapio Ailasmaa (vas.) esitti Miika Rantasen (vas.) kannattamana, että ravitsemusterapeutin virkaa ei siirretä sairaanhoitopiirille vaan Rauman perusterveydenhuoltoon. Tämä hyväksyttiin äänin 20–11, 11 tyhjää, 1 poissa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut