"On riski jättää remontti vuoden päähän"

Inflaatio ei ole iskenyt Raumalla kiinteistöyhtiöiden remonttihintoihin vielä kovin voimakkaasti. Materiaalipulasta on merkkejä, ja lainojen korot ovat nousseet.

Isännöitsijä Aki Arvo ja urakoitsija Hannu Pipatti tarkastelevat kylpyhuoneen kaakelia. Kaakeleiden raaka-ainetta valkoista savea tuotetaan Ukrainassa ja siitä alkaa olla paikoin pulaa, mutta Raumalla ongelmaa kaakeleiden saamisessa ei ole vielä ollut.

Aki Arvon isännöimässä raumalaisessa rivitaloyhtiössä uusitaan parhaillaan viemäriputkistoa. Arvon ja pääurakoitsijan edustaja Hannu Pipatin mukaan kyseessä on varsin tavallinen viemäriremontti.

– Pääosa kustannuksista tulee märkätilojen uusimisesta. Nyt tehdään periaatteessa pelkkä viemärin uusiminen, mutta samalla pitää uusia jonkin verran käyttövesiputkia ja tehdä sähkötöitä. Käyttövesiputkien varsinainen remontti tehtiin jo muutama vuosi sitten, Arvo kertoo.

Viemärien uusiminen 500 euroa asuinneliötä kohden

Taloasema-ketjun Rauman-konttoria pyörittävä Arvo toteaa, että asuntokohtaisesti tämäntyyppinen viemäriremontti maksaa noin 25 000–30 000 euroa.

– Se on varmasti aika tyypillinen hinta tällaiselle. Siitä taitaa muodostua asunnon neliöitä kohden hinnaksi noin 500 euroa. Kokonaisen linjasaneerauksen tekeminen on tietenkin kalliimpi urakka. Sanoisin, että täällä Raumalla hinnaksi tulisi noin 700–800 euroa neliöltä.

Arvo isännöi Rauman seudulla noin neljääkymmentä kohdetta. Taloyhtiöiden koot vaihtelevat hänen mukaansa kolmen asunnon yhtiöstä aina 82 asunnon yhtiöön.

Arvon mukaan inflaatio ei ole vielä näkynyt remonttien hinnoissa ainakaan Raumalla.

– Mutta kyllä monessa taloyhtiössä mietitään nyt, että kannattaisi aloittaa remontti jo syksyllä. On riski jättää se vuoden päähän, hän sanoo.

Puutavaran hinta on jo tuplaantunut

Eurajokelaisen rakennusapu Hannu Pipatti Oy:n toimitusjohtaja Hannu Pipatti sanoo, että esimerkkitapauksen kaltaisen kahdeksan asunnon yhtiön remontissa materiaalien saatavuudessa ei ole ongelmia.

– Remontti on sen verran pieni, että tavaran saa rautakaupasta. Toki sieltä on joka kerta sanottu tiettyjen tavaroiden kohdalla, että ei ole varma, että tuleeko. Esimerkiksi harjateräksestä alkaa olla jo pulaa, Pipatti kertoo.

Hintapuolella korotusta on sen sijaan nähtävillä.

– Puutavaran hinta on jo nyt tuplaantunut, Pipatti kertoo esimerkkinä.

Lainaa saa, korot alkaneet nousta

Helsingin Sanomat kertoi maanantaina, että taloyhtiöillä alkaa olla poikkeuksellisia ongelmia pankkien kanssa. Välttämättä lainaa remontteihin ei heru. Ongelma vaihtelee alueellisesti, mutta jopa pääkaupunkiseudulla taloyhtiöissä, joiden asunnonomistajat ovat asuntosijoittajia, voi olla vaikeuksia saada lainaa.

Aki Arvo ei ole havainnut tätä ongelmaa isännöimissään yhtiöissä.

– Voihan se olla, että pankki katsoo tarkemmalla silmällä, jos asunnot eivät ole osakkaiden käytössä. Sellaisiakin kokonaisia kiinteistöyhtiöitä on.

– Osakkaiden käytössä oleviin yhtiöihin on saanut hyvin lainaa. Korot tosin ovat alkaneet nousta, ja se näkyy. Nämä lainat yleensä sidotaan 12 kuukauden euribor-korkoon, ja sehän on nyt viime aikoina jo noussut nollan yläpuolelle, Arvo miettii.

Juhannukseksi takaisin kotiin?

Viemäriremontti alkoi raumalaisessa kahdeksan asunnon rivitaloyhtiössä huhtikuun alussa. Aikatauluarvion mukaan valmista on kesäkuun lopussa, eli remontti kestää noin kolme kuukautta. Asunnot eivät ole asumiskäytössä remontin aikana.

– Toiveissa on, että asukkaat voisivat muuttaa takaisin ehkä jo juhannukseksi. Tämän talon asukkaat ovat kaikki osakkaita. He ovat tottuneet asumaan kotonaan, joten kolmen kuukauden evakko tuntuu varmasti oudolta, Arvo sanoo.

Taloyhtiön puheenjohtaja Jarkko Nurmi sanoo, että viemäriremontti ei tietenkään tullut asukkaille yllätyksenä. Remonttitarpeista on keskusteltu jo vuosia.

– Yhdessä olemme ihmetelleet, että mitä tämä käytännössä tarkoittaa. Jotkut ovat asuneet tässä kymmeniä vuosia, Nurmi sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut