Onko mökkisi paloturvallinen?

Paloturvallisuusasiat kannattaa käydä tarkasti läpi heti mökkikauden alussa, koska avun saaminen hätätilanteessa voi kestää huomattavasti kauemmin kuin kaupungissa. 

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön alustavien tietojen mukaan tulipaloissa on tänä vuonna kuollut 31 ihmistä.

  • Tarkista palovaroittimen toiminta heti mökille tullessasi. Paristo tai koko palovaroitin on saattanut mennä epäkuntoon kylmässä ja kosteassa. Tarkista palovaroittimen toiminta testipainikkeella mökilläkin kuukausittain. 
  • Lämmitä tulisijaa varovasti ensimmäisillä kerroilla talven jälkeen. Liian nopea lämmittäminen saattaa aiheuttaa halkeamia tulisijaan tai hormeihin. Pienellä määrällä palavaa paperia tarkastetaan, että hormi vetää. Sitten tulisijaa lämmitetään pienillä puilla vähän kerrallaan.
  • Varmista, että mökissä on toimivat alkusammutusvälineet, ja että kaikki osaavat käyttää niitä. Sammutuspeite, käsisammutin ja perinteinen, valmiiksi täytetty sankoruisku ovat tehokkaita sammutusvälineitä.
  • Mieti ennakkoon, miten rakennuksesta poistutaan ja missä kokoonnutaan, kuka huolehtii lapsista ja vanhuksista, kuka soittaa hätänumeroon ja kuka ryhtyy alkusammutukseen. Selvitä mökin tarkka osoite ja ajo-ohjeet. Huolehdi, että vieraasikin tietävät, miten tulipalossa toimitaan. 
  • Tarkista sähkö- ja kaasulaitteiden kunto talven jälkeen. Kosteus ja kylmyys ovat saattaneet aiheuttaa vahinkoja, tai hiiret ovat voineet jyrsiä johtoja. Älä käytä viallisia laitteita, vaan korjauta ne tai vaihda uuteen.
  • Kaasun käytössä ovat vaarana häkä, kaasuvuodot ja vuodosta räjähdysmäisesti syttyvä palo. Taivuta letkua jyrkästi mutkalle; jos näet halkeamia, vaihda letku uuteen. Liitosten tiiviyden voi tarkistaa sivelemällä saippualiuosta liitoskohtiin; jos tulee kuplia, liitokset pitää kiristää.