Onko suu-nenäsuojasta hyötyä koronaa vastaan? – itse tehdyt suojaimet jopa vaarallisia

Kysy koronasta, me etsimme vastauksen. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen toimitus@lansi-suomi.fi

| Päivitetty

Lukijamme kysyy tänään, että tulisiko tavallisten, oireettomienkin ihmisten käyttää kasvosuojia ja kertakäyttökäsineitä esimerkiksi kaupassa? Käykö kasvosuojaksi itse askarreltu tai ommeltu suoja?

Asiantuntijoilla on kysymykseen selkeä vastaus: väestölle ei suositella suojainten käyttöä muulloin kuin terveydenhuollon suosituksesta.

– Suu-nenäsuojuksen käyttöä voidaan suositella oireisille henkilöille, jotka joutuvat liikkumaan julkisilla paikoilla ja saattavat tartuttaa muita henkilöitä. Muut henkilöt eivät todennäköisesti hyödy suojan käytöstä. Ei ole näyttöä siitä, että suu-nenäsuojuksen laaja käyttö estäisi tartuntoja väestössä, sanoo tartuntatautiterveydenhoitaja Sonja Simula.

Sairaanhoidossa on toimenpiteitä, joissa muodostuu pisaroita ja aerosoleja. Näissä toimenpiteissä hoitohenkilökunta tarvitsee erityistä suojausta.

Vaikka suu-nenäsuojus estää suun ja nenän koskettelun ja suojaa pisaroilta, siitä on hyötyä vain, jos sitä käyttää oikein.

– Olennaista on, että samaa hengityssuojainta ei saa ottaa pois kasvoilta ja laittaa takaisin. Suojus on vaihdettava usein ja hävitettävä turvallisesti.

Suu-nenäsuojaimia ei suositella tekemään itse, koska ne ovat hyödyttömiä ja jopa vahingollisia.

Suojakäsineiden käyttöä ei suositella

Kertakäyttökäsineitä väärin käyttämällä voi levittää tartuntoja

Uusi koronavirus ei tartu ihon läpi. Kertakäyttökäsineitä käytetään vain työtehtävissä, joissa niitä on ohjeistettu käyttämään. Väestölle suojakäsineiden käyttöä ei ole suositeltu.

– Myös suojakäsineiden käyttäminen vaatii erityistä huolellisuutta. Niistä on hyötyä vain, jos ne ovat puhtaat, ne riisutaan koskettamatta niiden ulkopintaan ja ne heitetään suoraan roskiin. Kädet pitää myös pestä tai desinfioida suojakäsineiden riisumisen jälkeen, sanoo Simula.

Vesi ja saippua riittävät hyvin

Uudelta koronavirukselta voi suojautua samalla tavoin kuin muiltakin hengitystieinfektioiden aiheuttajilta. Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. On mahdollista, että virus tarttuu myös kosketuksen kautta.

Pintojen, elintarvikkeiden tai tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole toistaiseksi havaittu.

– Arkielämässä tartuntoja voi ehkäistä huolehtimalla käsihygieniasta ja välttämällä sosiaalisia kontakteja, painottaa Simula.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut