Onkos tullut kevät syksyn keskelle – terminen talvi voi jäädä ensimmäistä kertaa väliin

Neljän viikon ennusteiden mukaan talvi ei olisi tekemässä tuloaan, vaan poikkeukselliset lämmöt jatkuvat.

| Päivitetty

Kun kymmenen vuorokauden ajanjaksolla keskilämpötila jää alle nollan asteen, puhutaan termisestä talvesta. Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelun meteorologi Nina Karuston mukaan tällä hetkellä eletään edelleen tilannetta, jossa käytännössä käynnissä on terminen syksy.

Eteläisessä ja läntisessä Suomessa terminen talvi ei ole vielä alkanut, eikä välttämättä alakaan.

– Lännessäkin saadaan mennä pitkälle Pohjanmaan maakuntaan, että terminen talvi olisi alkanut. Osassa Pirkanmaatakin eletään vielä termistä syksyä, Karusto kertoo.

– Nyt on vasta päästy muutamana päivänä pakkasen puolelle, kunnes on tullut lämpimämpää ja keskiarvo noussut plussalle.

Terminen talvi voi tulla vielä maaliskuussa

Karusto kertoo, että maanantaina julkaistussa uusimmassa pitkäaikaisennusteessa termiselle talvelle ei aseteta vahvoja odotuksia.

– Tästä viikosta neljä viikkoa eteenpäin ennustetaan lämpötilan poikkeamaa lämpimän puolelle. Etelässä ja lännessä talven tulon suhteen näyttää heikolta.

– Pitkäaikaisennusteet eivät täysin osaa muutosta ennustaa. Länsivirtaus on vallinnut aika lailla koko talven, joten senkään perusteella muutosta ei voi ennustaa.

Talven väliin jääminen ei vielä ole kuitenkaan varmaa.

Ilmastopalvelun tilastot kertovat, että maaliskuun lämpötilat riittävät vielä hyvin siihen, että riittävän pitkä kylmä jakso voisi saapua.

– Esimerkkinä on 2008 vuoden kevät, jolloin maaliskuu oli etelässä kaikkein kylmin kuukausi. Silloin tuli yhdeksän vuorokauden mittainen talvi, jolloin myös määriteltiin, että etelässäkin talvi tuli.

Aiemminkin on ollut leutoja tammikuita

Vuositilastojen mukaan kuluva talvijakso on harvinainen, mutta ei vielä täysin poikkeuksellinen.

Kevään 2008 lisäksi historiasta löytyvät vuodet 1930 ja 1973, jolloin talvet olivat hyvin lyhyitä ja leutoja.

Esimerkiksi vuonna 1930 Helsingissä oli tehty edellinen tammikuun keskilämpötilaennätys.

– Helsingin Kaisaniemessä tammikuu oli tuolloin lumeton, mutta helmikuussa oli viidestä kymmeneen senttiä lunta, Karusto sanoo.

Vuonna 1973 talvi oli myös hyvin leuto, mutta ei nykyistä talvea leudompi. Tuolloinkin helmikuu toi koko maahan laajalti yli kymmenenkin senttiä lunta.

Terminen talvi ei ole jäänyt aiemmin väliin

Karuston mukaan helmi-maaliskuu kuitenkin ratkaisee, tuleeko talvijaksosta täysin historiallinen.

Terminen talvi ei ole nimittäin jäänyt kertaakaan historiassa väliin Manner-Suomen alueella.

Ahvenanmaan maakunnassa terminen talvi jäi ensimmäistä kertaa väliin talvikaudella 2014–2015, samoin monilla rannikkoasemilla terminen talvi on jäänyt aiemmin tulematta.

Termisen syksyn ja termisen kevään määritelmät ovat täsmälleen samat, eli pitkäjaksoinen keskilämpötila on nollan ja kymmenen asteen välillä.

Milloin siis alkaisi kevät, jos talvea ei edes ole?

– Voimme esimerkiksi päättää niin, että termiseksi talveksi valitaan se pisin pakkasjakso, jonka jälkeen on siirrytty termiseen kevääseen.

– Tai sitten vain termisen syksyn jälkeen tulee heti kevät. Ehkä se olisi siinä vaiheessa, kun lämmöt lähtevät selvästi nousuun.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut