"Onneksi on nämä kirjat" – Rauman pääkirjasto avautui koronarajoitusten höllennyttyä kevyesti uudistuneena

Pääkirjastoon on tehty joitakin pieniä muutoksia, ja kiinnioloaika on käytetty monin tavoin hyödyksi.

– Onneksi on nämä kirjat. Muuten olisi näyttänyt todella pahalta, huokaisee Marja-Leena Tuominen. Hän on juuri täyttänyt kangaskassinsa luettavalla Rauman pääkirjastossa. Kuukaudessa kuluu helposti neljä tai viisikin kirjaa, joten kirjastojen sulkeminen maaliskuussa oli Tuomiselle kova paikka.

Rajoitusten vuoksi hän ei päässyt myöskään juuri näkemään muualla asuvia lapsiaan ja heidän perheitään. Kirjojen merkitys ajanvietteenä onkin korostunut entisestään.

– Tuosta luukultakin kävin sitten kirjoja hakemassa, hän sanoo viitaten Rauman pääkirjaston tarjoamaan kirjakassipalveluun.

Kirjastot ovat yksi niistä julkisista sisätiloista, joita alettiin avata maanantaista alkaen koronarajoitusten höllennyttyä.

– Vilkkaudeltaan tämä päivä on vastannut "normaaliajan" maanantaipäivää. Noin tuhat lainaa on tänään jo annettu ulos, kertoo puolenpäivän jälkeen haastateltu osastonjohtaja Jari Kankaanpää.

Tilauudistuksia ja lainausautomaatteja

Pääkirjaston henkilökunta on käyttänyt kiinnioloajan hyödykseen. Kirjastot suljettiin 18. maaliskuuta.

– Tila on muuttunut muutamilla tavoilla. Varatut kirjat ovat hieman eri paikassa, ja uusia lainausautomaatteja on asennettu kolme, Kankaanpää luettelee.

Kirjaston palvelutiskien edustalla onkin nyt hieman enemmän tilaa. Se mahdollistaa paremmin myös turvavälien pitämisen. Niistä muistuttavat "hajurako"-tarrat lattiassa.

Tiskeille on asennettu myös monesta asiakaspalvelutilasta jo tutuksi tulleet pärskesuojat.

Uusien kirjojen hankkiminenkaan ei koronarajoituksiin kaatunut, päinvastoin.

– Hankinta pyöri koko ajan, ja syksyn kirjat on nyt tilattu.

Lisäksi kirjaston tietokantoja on hoidettu ja yhdenmukaistettu. Esimerkiksi mittavaa aikakauslehtivarastoa on siivottu paitsi fyysisesti, myös tietokannan osalta.

Epämääräinen tilanne vaati improvisaatiota

Kirjaston väki vaikuttaisi siis käyttäneen kiinnioloajan hyödyksi tekemällä sellaisia töitä, joille ei päivittäisen työn lomassa aina jää tarpeeksi aikaa.

Sellainen hopeareunus koronapilvestä kirjaston kannalta siis löytyi. Tilanteen epämääräisyys asetti kuitenkin myös omat haasteensa.

– Jos olisi ollut sellainen tilanne, että olisimme tienneet etukäteen, että tällä ja tällä aikavälillä kirjasto menee neljäksi viikoksi kiinni, se olisi ollut tavallaan jopa ihanteellista. Nyt kaikki kävi kuitenkin nopeasti, ja improvisoida piti aina sitä mukaa, kun tilanne pitkittyi, Kankaanpää naurahtaa.

Näin koronarajoituksia lievennetään 1.6. alkaen

Lähde: Valtioneuvosto

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut