Onnettomuustutkintakeskus: Tuulivoimaloihin tarvitaan selkeät varoetäisyydet

Tästä kuvasta voi päätellä, kuinka massiiviset tuulivoimalan siivet tai oikeammin lavat usein ovat. Jos lapa tai osa siitä irtoaa, kappale saattaa lentää satojen metrien päähän. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa selkeitä varoetäisyyksiä sekä sammutusjärjestelmiä tuulivoimaloille.

Onnettomuustutkintakeskus on perehtynyt tietoihin, joita se on saanut Haminassa yöllä 6.1. syttyneestä tuulivoimalapalosta. Korkealla voimalan konehuoneessa syttyneen palon sammuttaminen pelastuslaitoksen menetelmillä oli käytännössä mahdotonta eikä kiinteitä sammutusjärjestelmiä ollut.

Voimalaitoksen vikatilanteissa, kuten tulipaloissa, merkittävä ongelma useissa kotimaisissa ja ulkomaisissa tapauksissa on ollut suurien lapojen irtoaminen ja lentäminen satojen metrien päähän voimalasta.

Vuonna 2014 alkoi tuulivoimala pyöriä liian nopeasti Porin Reposaaressa. Lapojen kappaleita lensi maantielle, joka oli ehditty sulkea. Tulipaloja puolestaan on tapahtunut ainakin Uudessakaupungissa vuonna 2004.

Haminassa palaneen tuulivoimalan läheisyydessä, alle 300 metrin päässä, on teollisuutta ja palavien nesteiden säiliöitä. Tällä kertaa tuulivoimala saatiin vaikeuksien jälkeen pysäytettyä ja lapoja putosi maahan vasta palon sammuttua.

Onnettomuustutkintakeskus ei käynnistä tulipalosta tutkintaa, mutta nostaa esille huolen tuulivoimaloiden turvallisuudesta.