”Onpa kaunista, miten sinä osaat!” – portugalilainen hurmaantui raumalaistaidosta

Matkamessuilla raumalainen pitsinnypläys sai portugalilaisen vieraan huokailemaan.

Portugalilainen Ana Paula Meira ottaa matkapuhelimen esille ja ryhtyy kuvaamaan.Rauman museon museointendentti Hanna-Leena Salminen nyplää ja sormet käyvät vikkelään. Meira ihmettelee, miten joku osaakin tehdä jotain noin vaikeaa.

– Onpa kaunista, hän huokaa ja kameraan tallentuu monta kuvaa Salmisen käsistä.

Ensi kertaa Suomessa vieraileva matkailualan ammattilainen Meira kertoo, että Pohjois-Portugalissa on vähän samantapaista pitsinnypläystä.

Suomeen ja Matkamessuille Helsinkiin Ana Paula Meiran toi halu markkinoida hotelliaan Portugalissa.Suomeen hän toivoi joskus pääsevänsä turistina, sillä Suomen talvi ja luonto kiinnostavat.

– Haluaisin nähdä hirviä, hän toteaa ja kirjoittaa muistiin myös Rauman nimen.

Meiran tapaan valtaosa viikonlopun aikana Suomen saaristo -osastolla ja samalla Rauman kaupungin tiskillä piipahtava messuvieras pysähtyy nypläystyynyn äärellä.

Insta-livejä ja selfieitä

Hanna-Leena Salminen on nypläysvuorossa torstaina ja perjantaina.

– Kahden päivän aikana tässä otetaan kymmeniä selfietä ja Instagramin live-lähetyksiä.Ana Paula Meiran kaltaiset ihastelut ovat tuttuja Salmiselle. Lähes jokainen kommentoi nypläyksen vaikeutta.

Kaikille Salminen vastaa, että ”ei tämä nyt niin vaikeaa ole”.

Pitsiviikko juhlii

Rauman osastolla Pitsiviikko on näkyvästi esillä, vietetäänhän kaupunkifestivaalia ensi kesänä 50. kerran.

– Uunituore esite tekee tunnetuksi samalla koko Raumaa, myös esimerkiksi Vanhaa Raumaa, kertoo vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors.

Suomalaiset lomailevat kotimaassa tänä vuonna viime vuoden tapaan. Vuonna 2019 kotimaanmatkailu kasvoi jonkin verran, ja kasvu jatkuu tänä vuonna Lomamatkaennusteen mukaan.

Kotimaassa etenkin kaupunkikohteet kiinnostavat suomalaisia.

Tarjonta yllättää

Eurajoen kunnan pieni messuosasto kätkee sisäänsä paljon.

Kulttuuri- ja matkailutuottaja Emma Puosi kertoo, että kun ryhmät ottavat yhteyttä ja kysyvät kohteista, kommentti on usein, että ”miten teillä onkaan niin paljon tekemistä!”

Näin on, vahvistavat Puosi ja Eurajoen kristillisen opiston emäntä Elina Lehmussaari ja listaavat omat suosikkinsa vinkiksi matkailijoille.

Listan ykköseksi nousee Vuojoen kartano. Esimerkiksi rooliopastukset kiinnostavat kävijöitä.TVO:n vierailukeskus, merellisyys ja esimerkiksi Ihanan risteily, pittoreskin Irjanteen talot, museot ja kirkko, Välimaan torppa ja Pinkjärven pikkuerämaa.

– Eurajoki on matkailullisesti tosi vilkas, kaksikko vakuuttaa.

Matkamessut 2020

Teemamaa on tänä vuonna Viro. Viron osasto esittelee maata ja matkailumahdollisuuksia laajasti, mm. ekolomailua Hiidenmaalla ja Oopperafestivaaleja Kreenholmin tehdaskompleksissa.

Samaan aikaan messuilla on kolme muutakin tapahtumaa: Caravan, Koti Ulkomailla ja Maata pitkin.

Matkamessut on Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma: lähes 1000 matkanjärjestäjää matkakohdetta yli 80 maasta.

Matkamessut 19.1. asti Helsingin messukeskuksessa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut