Opettajalla ja oppilailla yhteinen toive: ”Saisipa taas pian halata ja kätellä!”

Koronatilanne ei tunnu helpottavan, ja rajoituksia jatkettiin torstaina. Me kävimme kysymässä tuntoja koulussa, kuntosalilla ja uimahallissa. Päällimmäisenä on toivo.

Stefania Czepirska (vas.), Felix Kostin ja Fiia Ojala alkavat jo kyllästyä koronarajoituksiin. Luokanopettaja Hilppa Jankama pitää yllä toiveikkuutta. Kaikk ineljä toivovat samaa asiaa. että saisi taas pian halata ystäviä ja kätellä tuttuja. Kuva: Juha Sinisalo

En ole pettynyt, on sellainen kylmänrealistinen fiilis. Tätä vaan täytyy jaksaa. Ehkä enemmän olen ajatellut niin, että maamme historiassa on ollut paljon tiukempiakin paikkoja, joista on selvitty. Uskon, että lopulta kaikki järjestyy, toteaa luokanopettaja ja vararehtori Hilppa Jankama Rauman Normaalikoulusta.

Jankaman mielestä nyt korostuu tulevaisuuden arvaamattomuus.

– Toivon, että ihmiset oppivat, miten arvokasta arki kuitenkin on. Olemme pitäneet monia asioita itsestään selvinä, kuten esimerkiksi sitä, että voimme milloin tahansa käydä tapaamassa kaukana asuvia sukulaisia. Tai käydä kaupassa ilman maskia tai lähteä matkalle.

Koulussa suurin asia hänelle opettajana on kasvomaskin käyttö. Opettajat ovat käyttäneet maskia viime marraskuusta lähtien.

– Koen, että maski vaikeuttaa itseni ilmaisemista ja myös kanssakäymistä oppilaiden kanssa. Opettamisessa tärkeää on kokonaisvaltaisuus, ja kun maski on kasvoilla, se kärsii.

Jankama on huomannut, että oppilaat miettivät koronaan liittyviä asioita.

– Moni ei esimerkiksi haluaisi käyttää maskia. Toisaalta oppilaat kuitenkin ymmärtävät, miksi niin pitää tehdä.

”Olisi kiva päästä musakeikalle”

Kun koronapandemia liki vuosi sitten alkoi, Hilppa Jankama oli omassa arjessaan aluksi kiitollinen. Kalenteri tyhjeni, ja kotona oli aikaa keskittyä perusasioihin.

Pandemian pitkittyessä on ollut muunlaisiakin ajatuksia.

– Olen alkanut kaivata matkustamista. Olisi kiva päästä esimerkiksi musakeikalle. Jos kaikki olisi nyt ohi ja saisin valita, toivoisin, että Samuli Putro tulisi esiintymään Pyhän Ristin kirkkoon.

Hilppa Jankama jakaa saman toiveen oppilaiden kanssa:saisipa taas pian kätellä tuttuja ja halata ystäviä.

”Odotan kovasti rokotetta”

Hilppa Jankaman oppilaat, 6A-luokkaa käyvät Stefania Czepirska, Felix Kostin ja Fiia Ojala myöntävät, että kärsivällisyys alkaa kohta loppua.

Ja sitten tuli vielä maskisuositus.

– Aika tylsää ja ärsyttävää, kun pitää koko ajan muistaa pitää maski mukana, kolmikko toteaa.

Stefania Czepirska ihmettelee, miksi maskisuositus koskee vain vanhempia oppilaita.

– Jos meidän pitää käyttää maskia, niin miksi ei sitten kaikkien muidenkin?

Hänen elämässään korona vaikutti paljon, sillä perhe on matkustaa yleensä monta kertaa vuodessa ulkomaille. Koulussa etäopiskelu oli ”hirveää”.

– Oli siinä se hyvä puoli, että aamulla riitti, kun heräsi kolme minuuttia ennen tunnin alkua ja laittoi Zoomin päälle.

Felix Kostinia harmittaa se, että hän ei ole koronarajoitusten takia päässyt käymään Iissä mummon luona. Kotona Raumalla jalkapalloharrastus on kärsinyt. Normaalit harjoitukset ja ottelut Pallo-Iirojen paidassa ovat vaihtuneet etäpalavereihin ja omatoimiseen harjoitteluun.

– Odotan kovasti, että saadaan rokote ja päästään taas harjoittelemaan ja pelaamaan otteluita.

”Ikävä kavereiden näkemistä”

Fiia Ojala sanoo, että aluksi tuntui kivalta kokeilla etäopetusta. Tunne ei kestänyt kauan.

– Vieläkin on vähän ahdistunut olo, että palautuuko elämä enää koskaan normaaliksi ja että onko kaupoissa aina suojalasit ja meillä maskit.

Ojala on pystynyt käymään melko normaaliin tapaan yleisurheilutreeneissä. Sen sijaan korona rajoittaa jonkin verran jalkapalloharrastusta.

Stefania Czepirska, Felix Kostin ja Fiia Ojala toivovat hartaasti, että he voisivat pian tavata ihmisiä ilman maskia ja käydä vaikka huvipuistossa ilman että pitää koko ajan pelätä, he sanovat.

– Ikävöin vapautta nähdä kavereita, Stefania Czepirska huokaa.

”Ettiäpäin mennään, tilanne ei ole toivoton”

Yrittäjä Toni Karenius seisahtaa kuvattavaksi Friskin kuntosalissa. Hän sanoo, että tunnelmat ovat monenlaiset, kun rajoituksia viime viikolla jatkettiin helmikuun loppupuolelle.

– Virus on paha ja vaarallinen, mutta välillä tuntuu, että sillä pelotellaan liikaakin. Esimerkiksi kuntosalit on leimattu voimakkaasti, vaikka pidämme tarkkaan huolta hygieniasta.

Pelottelulla ei tilannetta hoideta, vaan pitäisi katsoa faktat ja selvittää, mistä altistuksia tulee.

Kareniuksen mukaan oli alusta asti selvää, että kyseessä on muuntautumiskykyinen virus, jonka kanssa pitää oppia elämään ja toimimaan. Viruksia on ollut kautta aikojen.

– Suurimmat ongelmat ovat liikkumattomuus ja yksinäisyys. Niistä on tulossa iso lasku.

Jos Toni Karenius saisi päättää, koronarajoitukset keskitettäisiin maan rajoille, sillä ”nythän siihen ei ole puututtu lainkaan”. Muut rajoitukset olisi hyvä toteuttaa vieläkin paikallisemmin kuin mitä nyt tapahtuu.

Nyt jos koskaan tarvittaisiin yrittäjän mukaan yhteen hiileen puhaltamista. Myös vastakkainasettelusta pitää luopua.

– Tilanne ei ole toivoton. Tästä selvitään, ja ettiäpäin mennään.

Omassa elämässään Toni Karenius kaipaa vain kahta tuttua henkireikää: Rauman Lukon otteluiden katsomista paikan päällä ja harrastejääkiekkoa.

”Kevättä kohti odottavalla kannalla”

Rauman uimahalli on toistaiseksi ollut auki, mutta monessa muussa kunnassa uimahallin ovia on turha kolkutella.

– On ihmetelty, että kunnissa on niin erilaisia järjestelyjä, kertoo uimahallin esimies Joni Penttilä.

– Mielestäni on hyvä, että kunnat saavat päättää itsenäisesti, mitä ja miten liikuntapaikkoja pidetään auki. Valtakunnallinen päätös ei palvele ketään.

Rajoitusten jatkaminen ei tullut Penttilälle yllätyksenä. Hän sanoo, että tilanteeseen on jo tottunut niin, että ”mennään päivä kerrallaan”.

Tulevaa ei voi ennustaa.– Kevättä kohti mennään odottavalla kannalla. Noudatamme tässä terveydenhuollon ohjeita.

Omaan elämään ei korona ole vaikuttanut ”millään tavalla”.

– Kun ei asu kaupungissa eikä ole ihmisten kanssa tekemisissä niin ainoa tilanne, missä korona pitää ottaa huomioon, on maskin käytössä kaupassa.Ja kun vielä toistaiseksi saa kohtalaisen vapaasti liikkua, on maskin käyttö Joni Penttilän mielestä pieni murhe.

Turvaväli yli kaksi metriä, vahva maskisuositus

Raumalla todettiin torstaina neljä uutta tartuntaa ja perjantaiaamuna kolme.

Satakunnassa tulee edelleen noudattaa vahvaa maskisuositusta sekä turvavälejä, Rauman kaupunki muistuttaa.

Lisäksi yli 12-vuotiaiden on käytettävä maskia kaikissa julkisissa sisätiloissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on tarkentanut turvaetäisyyttä, jonka tulee jatkossa olla yli kaksi metriä.

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä päätti torstaina 21.1. jatkaa nykyisten koronasuositusten ja -rajoitusten voimassaoloaikaa 31.1. asti (tarkemmin: https://www.satasairaala.fi/koronavirus-covid-19).

Kokoontumisrajoitukset pysyvät Satakunnassa ennallaan. Aluehallintovirasto on antanut uuden määräyksen, joka on voimassa 24.1.–23.2. Yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat kiellettyjä, mutta sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan järjestää tilaisuuksia, joihin osallistuu enintään 20 henkilöä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut