Opettajan tunnusten käyttö toi sakot oppilaalle

Wilma-tietojärjestelmään opettajan käyttäjätunnuksilla kirjautunut oppilas on saanut tietomurrosta sakot Satakunnan käräjäoikeudessa Raumalla. Vuonna 1996 syntyneelle opiskelijalle maksettavaa kertyi 20 päiväsakosta 120 euroa. Lisäksi hän joutuu korvaamaan Euran kunnalle aiheutuneita kuluja 175 euroa korkoineen.

Tapaus sattui Euran yhteiskoulussa marraskuussa 2011. Oppilas oli onnistunut selvittämään opettajan käyttäjätunnuksen ja salasanan ja kirjautunut järjestelmään. Hän oli poistanut järjestelmässä olleita viestejä ja muuttanut oppilaiden poissaolotietoja sekä lähettänyt yhden viestin kaikille koulun oppilaille sekä opettajille.

Nuori mies tunnusti teon ja katui sitä. Puolustus korosti myös koulun vastuuta ja muistutti suojausten laiminlyönneistä. Koulussa ei asiasta käyty yhteistä keskustelua vaan teko annettiin heti poliisin tutkittavaksi.

IP-tiedoista on selvinnyt, että käyttäjätunnusta käytti muutama muukin oppilas mutta he ovat olleet tekohetkellä alle 15-vuotiaita eikätkä näin rikosoikeudellisesti vastuussa.