Opetusministeri Andersson: Oppivelvollisuusuudistuksen aikataulu ei ole liian tiukka– kunnilla on ollut aikaa valmistautua tulevaan muutokseen

Vasemmistoliiton kansanedustajat ja ministerit kiertävät koko maata kolmena lokakuun lauantaina. Eilen kiertue pysähtyi Rauman lisäksi Eurassa ja Porissa.

| Päivitetty

Valtioneuvosta antoi viime viikolla eduskunnalle esityksen, jolla oppivelvollisuutta jatketaan kahdella vuodella 18 ikävuoteen saakka. Samalla toisen asteen koulutuksesta tulee maksutonta.

Muutoksen on tarkoitus tulla voimaan vaiheittain ikäluokka kerrallaan syksystä 2021 alkaen. Muun muassa Rauman kaupungin sivistystoimialan johtaja Soile Strander piti Länsi-Suomen (17.10.) haastattelussa ison muutoksen aikataulutusta liian ripeänä.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) kuitenkin kiisti aikataulun olevan liian tiukka, vieraillessaan Raumalla lauantaina.

– Asiaan perehtymiseen ja valmistautumiseen on ollut runsaasti aikaa.

Koronatilanne ei opetusministerin mukaan ole syy lykätä uudistusta, sillä osaamisen tarve ei ole poistunut mihinkään.

- Jos uudistusta lykätään, samalla myös sen työllisyysvaikutukset lykkääntyvät. Jokainen lykätty vuosi on pois nuorilta itseltään.

Anderssonin mukaan oppivelvollisuusuudistus pitääkin ottaa kunnissa huomioon ensi vuoden budjettia laadittaessa.

– Uudistus on verrattavissa mihin tahansa muuhun vastaavaan lainsäädäntöhankkeeseen, jossa kunnille annetaan lisää tehtäviä, mutta vastaavasti myös lisää rahaa niiden hoitamiseen. Budjetissa tämä koskee yhtä ikäluokkaa ja puolta vuotta.

Lisäresurssia myös oppimisen tukeen

Koronana hoito vie tällä hetkellä lähes kaiken huomion. Anderssonin mukaan samalla pitää kuitenkin hoitaa myös muita suomalaisen yhteiskunnan tärkeitä asioita.

Vuoden alussa puhuttiin paljon osaavan työvoiman puutteesta. Se on yksi Suomen työmarkkinoiden suurimpia ongelmia.

– Nyt tehtävällä oppivelvollisuusuudistuksella halutaan vastata tähän ongelmaan, sillä sama tilanne on meillä edessä sitten, kun tämän epidemian akuuttivaihe loppuu.

Ikärajan nosto ei yksin riitä varmistamaan, että jokainen nuori onnistuu suorittamaan toisen asteen tutkinnon. Sen vuoksi hallitus satsaa voimakkaasti myös oppilaiden ja opiskelijoiden tukeen sekä ohjaukseen.

– Pysyviä lisäresursseja on varattu muun muassa opinto-ohjaamiseen ja oppimisen tukeen.

Anderssonin oma huoli kohdistuu lähinnä ammatilliseen koulutukseen, jossa edellisen hallituksen leikkaukset näkyvät muun muassa lähiopetustuntien vähenemisenä.

Hallitus on jo ohjannut 100 miljoonaa euroa opettajien ja ohjaajien lisäpalkkaamiseen ammatilliselle puolelle. Toinen 150 miljoonaa on vielä tulossa.

– Opettavaa henkilökuntaa pitää olla riittävästi, jotta tässä uudistuksessa onnistutaan.

Kunnallispolitiikka kiinnostaa edelleen

Vasemmistoliiton kansanedustajat ja ministerit kiertävät koko maata kolmena lokakuun lauantaina. Eilen kiertue pysähtyi Rauman lisäksi Eurassa ja Porissa. Anderssonin lisäksi paikalla olivat kansanedustajat Jari Myllykoski ja Hanna Sarkkinen.Kiertueen tarkoituksen on muun muassa herättää ihmisissä kiinnostusta lähteä ehdokkaaksi ensi kevään kuntavaaleihin.

– Puolueen ehdokasasettelu etenee hyvässä aikataulussa. Tavoitteena on kasvattaa ehdokasmäärää viime kuntavaaleihin nähden, ja ihan hyvin hankinta on lähtenyt eri puolilla Suomea käyntiin.

Kuntavaaliehdokkaaksi lähteminen kiinnostaa Anderssonia, mutta puolue ei ole vielä tehnyt päätöksiä ehdokkaistaan.Andersson ilmoitti syyskuussa odottavansa perheenlisäystä. Hän toteaa kuitenkin ponnekkaasti, ettei vauva saa haitata luottamustehtävien hoitamista. Vauvoja on nähty ja kuultu Turun valtuustossa ennenkin.

– Tähän asti olen pystynyt yhdistämään ministerin tehtävät valtuuston toimintaan. Olen pitänyt valtuustoa hyvänä paikkana ammatillisestikin, sillä silloin säilyy ymmärrys siitä, miten valtakunnan ratkaisut näkyvät ja vaikuttavat paikallistasolla.

Naispoliitikko saa selitellä enemmän

Palataanpa vielä vauva-asiaan. Joutuvatko naispoliitikot selittämään perheenlisäystä miehiä useammin?

– Kyllä naispoliitikoilta kysytään huomattavasti miehiä enemmän siitä, miten yhdistää työn ja perhe-elämän. Olen itse käyttänyt esimerkkinä sitä, että tällä kaudella Antti Kaikkonen (kesk) on saanut vauvan, enkä ole huomannut hänen haastattelujaan tästä aiheesta, toteaa Andersson ja jatkaa,

– Suomessa on edelleen lähtöajatus siitä, että työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen on itsestäänselvyys miesten kohdalla mutta naisten kohdalla asia pitää erikseen hoitaa, ja siitä pitää myös erikseen kysyä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut