Opiskelijat pystyttävät nyt telttoja korkeakoulujen tiloihin protestina hallituksen politiikalle

"Protesti ei ole protesti, jos siihen kirjoitetaan lupalaput", sanoo yksi Metropolia-ammattikorkeakoulun kampuksella mielenilmaukseen osallistuneista opiskelijoista.

HelsinkiKymmenissä korkeakouluissa ympäri Suomea on järjestetty niin sanottuja valtauksia, joissa opiskelijat osoittavat mieltään hallituksen kaavailemia leikkauksia vastaan.

Mielenilmausten tarkoituksena ei opiskelijajärjestöjen mukaan ole hankaloittaa opiskelua tai työntekoa.

– Valtaukset ovat olleet näkyviä, mutta eivät häiritseviä, Suomen opiskelijakuntien liitto Samokin puheenjohtaja Joonas Soukkio sanoo.

Samok ja Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) eivät ole olleet järjestämässä protesteja, vaan ne ovat lähteneet ruohonjuuritasolta eli opiskelijoilta. Järjestöt kuitenkin tukevat osaa mielenilmausten tavoitteista. Samok vastustaa esimerkiksi hallituksen kaavailemia indeksijäädytyksiä ja heikennyksiä asumistukeen.

– Ne osuvat kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin opiskelijoihin, Soukkio sanoo.

Myös SYL tukee osaa mielenosoittajien tavoitteista.

– Kyllähän me olemme todella huolissamme siitä, mitä opiskelijoiden toimeentulon suhteen käy, sanoo SYL:n puheenjohtaja Lotta Leinonen.

Levinneet ympäri Suomen

Suurimmassa osassa Suomen korkeakouluista on nähty mielenilmauksia.

– Kampuksesta riippuen osallistujia on päivittäin ollut valtauksissa kymmenestä sataan ihmiseen, Soukkio sanoo.

SYL:n Leinosen mukaan valtauksissa on järjestetty erilaista ohjelmaa, kuten puheita ja musiikkiesityksiä.

– Ainakin Oulussa oli Teekkaritorvet esiintymässä, Leinonen kertoo viitaten oululaiseen puhallinorkesteriin.

Leinosen mukaan valtauksia on järjestetty hyvässä yhteistyössä yliopistojen kanssa. Henkilöstön kanssa on puhuttu esimerkiksi sopivasta paikasta mielenilmaukselle.

– Meidän mielestämme tämä on ollut tosi hyvä esimerkki sellaisesta rauhanomaisesta kansalaisvaikuttamisesta, sanoo Leinonen.

Myös Suomen yliopistojen rehtorineuvoston Unifin puheenjohtajan ja Turun yliopiston rehtorin Jukka Kolan mukaan ratkaisuja on tehty hyvässä hengessä. Lisäksi on huolehdittu, että turvallisuusvastaavat ovat katsoneet paikkojen olevan turvallisia niin mielenosoittajille kuin muille opiskelijoille.

Yöpymistä kampuksella rajoitettiin

Pääkaupunkiseudulla toimivassa Metropolia-ammattikorkeakoulussa yöpymistä on jouduttu setvimään.

Ammattikorkeakoulu on rajoittanut kampuksella yöpyvien opiskelijoiden määrää vaatimalla näitä allekirjoittamaan tilankäyttösopimuksen.

Maanantain ja tiistain välisenä yönä koulun tiloissa yöpyvien määrä rajoitettiin opiskelijoiden mukaan kymmeneen, ja heidät siirrettiin koulun pääaulasta erilliseen, järjestyksenvalvojan vartioimaan tilaan, mielenilmaukseen osallistuneet opiskelijat kertovat Occupy Metropolia -Instagram-tilillä.

Seuraavaksi yöksi korkeakoulu tarjosi uutta sopimusta. Sitä opiskelijat eivät enää allekirjoittaneet eivätkä siten lopulta yöpyneet kampuksella. Opiskelijoiden mukaan sopimuksessa oli kohta, jonka voisi tulkita niin, että sen allekirjoittaneita voitaisiin pitää vastuussa mistä tahansa, mitä mielenilmauksen aikana tapahtuu.

Mielenilmaukseen osallistunut opiskelijoiden ryhmä kommentoi asiaa STT:lle.

– Protesti ei ole protesti, jos siihen kirjoitetaan lupalaput.

Ammattikorkeakoulun varatoimitusjohtaja Simo Mustila sanoo, että Metropolia on Arabianrannassa Varman vuokralaisena ja yhtiö on ilmoittanut, ettei aulassa voi olla yöaikaan. Lisäksi aula on hätäpoistumistie.

Mustilan mukaan Metropolia on hakenut ratkaisua aktiivisesti.

– Olemme myös ehdottaneet, että he siirtäisivät yöpymisen Myllypuron kampukselle, joka on kokonaan ammattikorkeakoulun hallinnassa.

Emmi Tilvis, Simu Perälä, STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut