Oppilaiden vanhemmat pelkäävät, ettei anafylaksiaa osata kouluissa hoitaa oikein – yleisin aiheuttaja lapsilla jokin ruoka-aine

Lapsilla yleisin anafylaksian aiheuttaja on jokin ruoka-aine, kuten maito. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Osa allergisten lasten vanhemmista kokee, että heidän lapsensa opettajalla ei ole riittävästi tietoa anafylaksiasta, selvisi Allergia-, iho- ja astmaliiton kyselystä.

Lapsilla yleisin anafylaksian aiheuttaja on jokin ruoka-aine, kuten pähkinät, maito ja kananmunat.

112-päivänä (11.2.) liitto kannustaa opettajia opettelemaan anafylaktisen kohtauksen ennaltaehkäisyä ja ensiapua.

Allergia-, iho- ja astmaliiton joulukuussa 2022 toteuttamaan kyselyyn vastasi 50 vanhempaa, joiden lapsilla on riski saada anafylaktinen reaktio altistuessaan jollekin allergeenille. 

Kyselyn perusteella osa vanhemmista pelkää, että lapsi saa koulussa anafylaktisen kohtauksen eikä koulussa osata hoitaa sitä oikein. Vastanneista 61,2 prosentilla oli pelkoja lapsen koulunkäynnistä ja 20,4 prosenttia koki pelkoja jonkin verran.

Vanhempien peloista huolimatta yhteistyö koulujen kanssa sujuu yleensä hyvin ja anafylaksiariski otetaan kouluissa tosissaan. 

Anafylaksiassa oireet alkavat nopeasti ja se vaatii välitöntä hoitoa. Tyypillisiä oireita ovat muun muassa iho-oireet kuten nokkosihottuma, ihon kutina tai turvotus ja hengityselinten oireet kuten hengitysvaikeus. 

Ensihoitona anafylaksiassa käytetään adrenaliinia, joka pitää antaa heti oireiden ilmaantuessa.

Anafylaksiariskisellä on mukanaan lääkärin määräämät omat helppokäyttöiset adrenaliini-injektorit. Kun adrenaliinipistos on annettu, tulee sen jälkeen soittaa hätäkeskukseen, numeroon 112.