Oraksen pääluottamusmies: "Olisimme halunneet kehittää valutoimintoja" – yhtiön päätös oli työntekijöille shokki

Pääluottamusmies Vesa Mikolan mukaan valimon erityisammattilaisten työllistymismahdollisuus on Rauman seudulla huono. Työntekijöiden ulosmarssi jatkunee sunnuntai-iltaan asti.

| Päivitetty

Oraksen Rauman-tehtaan pääluottamusmies Vesa Mikola sanoo, että lähes 60 henkilön irtisanomisella on vaikutusta jo talousalueenkin hyvinvointiin. Hän pitää valimoammattitaidolla työllistymistä vaikeana. KUVA: Juha Sinisalo

Valimon työntekijät marssivat Oraksen Rauman-tehtaalla ulos työpaikaltaan torstaiaamuna osoittaakseen mieltään yhtiön suunnitelmia vastaan. Tukea osoittaakseen samoin tekivät kaikki muutkin tehtaan työntekijät.

– Toimihenkilöt täällä vielä ovat, mutta koko työntekijäpuoli lähti. Valimon työntekijöillä oli tullut mitta täyteen, kertoo Oraksen varapääluottamusmies ja Rauman Isometsän ammattiosasto 299:n puheenjohtaja Anne-Maj Iltanen.

Yhtiön muutosneuvotteluiden tuloksesta tiedotettiin keskiviikkona. Yhtiö aikoo lakkauttaa Raumalla toimivan valimon ja irtisanoa hanatehtaalta sitä myöten 57 työntekijää.

Oras irtisanoo yli 10 prosenttia Suomen-henkilöstöstään – valimo lakkautetaan Raumalla ja työt loppuvat lähes 60:lta

Iltanen korostaa, että hänen näkemyksensä mukaan kyse ei ole lakosta vaan mielenilmauksesta.

– Ajatus on ymmärtääkseni se, että he palaavat töihin maanantaina. Yritämme tietysti saada väkeä takaisin jo aikaisemmin, jos onnistumme neuvottelemaan, mutta viimeistään maanantaina palataan arkeen, Iltanen sanoo.

Mielialat tehtaalla apeat

Iltanen toteaa, ettei esimerkiksi hän itse voi olla luottamushenkilönä mielenilmauksessa mukana, koska se on työehtosopimuksen vastaista.

– Emmekä siksi myöskään työntekijöitä siihen kannusta. Mutta jos joku päättää tehtaalta lähteä, emme voi estelläkään.

Mielialat tehtaalla ovat sanalla sanoen apeat. Iltasen mukaan monen kesälomakin on mennyt "pipariksi" siksi, että neuvottelujen tiedettiin päättyvän lomien jälkeen.

– Neuvottelujen tulos tuli lopulta kaikille aikamoisena shokkina, vaikka sitä oltiin odoteltukin. Oli yllättävää, että tulos oli niin radikaali pitkien neuvottelujen jälkeenkin, Iltanen sanoo.

"Halusimme säilyttää pitkät perinteet"

Pääluottamusmies Vesa Mikola sanoo, että vaikka työnantajan esitys muutosneuvotteluihin sisälsi valimon lakkauttamisen, työntekijäpuoli tavoitteli toiminnan jatkoa.

– Halusimme säilyttää jo pitkät perinteet omaavan valimotoiminnan täällä Raumalla ja työllistää seudun asukkaita.

Valimon lakkauttaminen sekä erilaiset sopeuttamistoimet johtivat 57 henkilön irtisanomiseen. Lomautusuhka jatkuu noin 40 henkilön kohdalla ja noin 30 henkilön työsopimuksiin tulee olennaisia muutoksia.

Mikola allekirjoittaa toimitusjohtaja Kari Lehtisen toteamuksen siitä, että neuvottelut sujuivat hyvässä hengessä. Erimielisyys itse asioista oli kuitenkin suuri.

Pääluottamusmiehen mukaan työntekijäpuoli ymmärtää markkinoiden taantuman ja sen, että toimenpiteitä tarvitaan. Kohde ja mittakaava ylittivät kuitenkin ymmärryksen.

– Nyt olisi ollut hyvä aika kouluttaa henkilöitä, kehittää toimintoja sekä laittaa koneet ja laitteet vielä parempaan kuntoon, Mikola toteaa.

– Olisimme haluneet kehittää valutoimintoja sekä lyijyttömän messingin valua. Ehdotimme myös opetuskäyttöä.

Työllistyminen voi olla vaikeaa

Rauman-tehtaan valimolla valmistetaan messinkisiä vesikalusteiden osia. Mikolan mukaan tarkka työ vaatii erityisosaamista, eikä työntekijäpuoli olisi halunut antaa sen valua hukkaan.

Samaan aikaan juuri erikoisammattitaito vaikeuttanee irtisanottavien työllistymistä.

–  Työllistymismahdollisuudet tällä seudulla ovat näillä ammattilaisilla nähdäkseni aikalailla rajalliset, sanoisin jopa huonot.

Oras Groupilla on Suomessa noin 500 työntekijää, joten irtisanottavien osuus on heistä yli 10 prosenttia. Koska lähes kaikki työskentelevät Raumalla, on asialla Mikolan mukaan vaikutusta myös koko talousalueen hyvinvointiin.

Inhimillistä puolta unohtamatta.

– Huoli ihmisten toimeentulosta ja pärjäämisestä on suuri.

Muokattu klo 14.57: Korjattu alariviin ulosmarssin oikea, arvioitu päätymisaika. Muokattu klo 15.40: Vaihdettu jutun kuvitusta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut