Oraksen viime vuoden tulos ei hiipunut inflaation myötä – Rauman uuden linjaston pitäisi valmistua kesään mennessä

Uusille lomautuksille ei ole näillä näkymin tarvetta.

Oraksen toimitusjohtaja Kari Lehtinen povaa kuluvasta vuodesta haastavaa. Uusia tuotelanseerauksia on kuitenkin tulossa. Oraksella on panostettu yhä enemmän käyttäjäkokemuksen parantamiseen ja samalla lisäämään kuluttajien vastuullisuutta tuotteiden kautta, esimerkiksi suihkujen hanoissa olevan digitaalisen kulutusseurannan avulla.

Viime vuosi oli Oras Gropilla hyvin kaksijakoinen. Hyvää alkuvuotta seurasi inflaation, energiakriisin ja korkojen nousun myötä tilausten väheneminen.

Loppuvuoden kurimuksesta huolimatta Oras kasvatti viime vuonna liikevaihtoaan 4,5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Viime vuoden liikevaihto oli 243,9 miljoonaa euroa. Liikevoittoa yhtiö teki 29,7 miljoonaa euroa.

Tulevaisuuteen yhtiössä katsotaan nyt luottavaisesti, mutta epävarmuuden siivittämänä. Oraksen toimitusjohtaja Kari Lehtinen kuvailee näkyvyyttä eteenpäin huonoksi. Tilauskannat ovat nyt lyhyitä, vain muutamia viikkoja tai maksimissaan kuukausi eteenpäin.

– Oletus on, että tämän ja ensi vuoden aikana volyymi ei tule kasvamaan. Uudisrakentamisen puolella on nyt jo selvää, että tulee takapakkia.

Lomautuksia käynnissä

Energiakriisi näkyi Euroopassa jo kesällä. Pohjoismaissa vaikea maailmantilanne alkoi näkyä vasta syksymmällä. Rakennuslupia haettiin vähemmän, ja taloyhtiöt muuttuivat varovaisemmiksi korjauspäätösten suhteen.

Oraksen Keski-Euroopan tehtailla sopeuttamisiin ja täten myös irtisanomisiin jouduttiin jo viime vuoden puolella.

Raumalla ei sopeuttamistoimia tarvittu vielä syksyllä, mutta vuoden vaihteen jälkeen alkoivat keskimäärin kahden viikon lomautukset.

Lehtisen mukaan niitä on vielä käynnissä, mutta näillä näkymin uusille lomautuksille ei ole tarvetta.

– Optio määräaikaisiin lomautuksiin on vuoden loppuun saakka. Tilannetta seurataan jatkuvasti, hän huomauttaa.

Oraksella on työntekijöitä yhteensä reilu 1 200 henkilöä, joista noin 500 työskentelee Suomessa.

Toiminta pois Venäjältä

Oraksella on tehty vuodesta 2018 asti päämäärätietoista työtä tuloksen parantamiseksi ja kilpailukyvyn kasvattamiseksi. Ohjelman ansiosta suunta on ollut nousujohteinen. Vuoden 2019 miinustuloksesta kasvua on kurottu vauhdilla.

Siitä Lehtinen on sekä tyytyväinen että hiukan yllättynyt.

– Rakentaminen on ollut viime vuosina aktiivista. Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet siinä suhteessa täysin poikkeuksellisia, hän sanoo.

Viime vuoden aikana Oras siirsi kokonaan toimintansa pois Venäjältä. Tällä ei ollut kuitenkaan ollut suurta taloudellista merkitystä. Lehtisen mukaan kyse on muutaman miljoonan euron myynnistä.

Rauman investointi kesäksi

Yksi tärkeä panostus on ollut mittavat noin 50 miljoonan euron investoinnit, joita yhtiö toteuttaa vuosien 2021–2023 aikana.

Raumalle toteuttavien investointien osuus on tästä yli 30 miljoonaa, joista isoin yksittäinen investointi on muovikromaamo. Uuden linjaston on tarkoitus valmistua kesään mennessä.

Raumalla on jatkossa tarkoitus keskittyä muovirunkoisiin tuotteisiin, tuotekehitykseen sekä teknologioiden kehittämiseen. Uuden PVD-pinnoituslinjan ansiosta tuotevalikoimaan saadaan kuluttajien suosimia väri- ja pinnoitevaihtoehtoja, kuten ruostumaton teräs ja harjattu pronssi.

Lehtinen kertoo, että investointien ansiosta Rauman tehtaan energiatehokkuus paranee 50 prosenttia ja samalla myös ympäristöystävällisyys kasvaa.

– Investoinnit ovat isoja, mutta niillä varmistamme yhtiön tulevaisuuden kilpailukykyä. Olemme edenneet vuonna 2019 aloitetun muutosohjelman mukaan systemaattisesti ja mahdollistaneet mittavat investoinnit.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut