Oras Group käänsi tappion ennätystulokseksi – Rauman tehtaalle 10–15 miljoonan euron investointi ja uusia rekrytointeja

Iloinen on oltava, kun muutosohjelma saatiin toteutettua. Taloudellinen asema on aivan eri kuin kaksi vuotta sitten. Tulos oli jopa odotettua parempi. Tämä mahdollistaa tulevaisuuden, investoinnit ja rekrytoinnit, summasi toimitusjohtaja Kari Lehtinen.

| Päivitetty

"Rauman uuden muovikromaamon lupaprosessi on käynnissä. Keskeisin on ympäristölupa. Rauman uuden muovikromaamon pitäisi valmistua kesäksi 2023. Raumalle tulee myös pvd-pinnoituslinja, joka työllistää useita osaajia", kertoi Kari Lehtinen. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Oras Groupin toimitusjohtaja Kari Lehtinen esitteli konsernin viime vuoden tulosta huojentuneen ja innostuneen oloisena.

Eikä ihme. Takana on pari kovaa vuotta, kun konsernin kannattavuutta ja tehokkuutta pantiin kuntoon. Se tarkoitti vaikeita päätöksiä kuten Saksan-tehtaan sulkeminen.

– Iloinen on oltava, kun muutosohjelma saatiin toteutettua. Taloudellinen asema on aivan eri kuin kaksi vuotta sitten. Tulos oli jopa odotettua parempi. Tämä mahdollistaa tulevaisuuden, investoinnit ja rekrytoinnit, summasi Lehtinen.

Vuonna 2019 Oras Group teki yli 6 miljoonaa euroa tappiollisen tilinpäätöksen, vuonna 2020 melkein 18 miljoonaa euroa voitollisen.

– Ilman kertaluonteisia kuluja operatiivinen tulos oli 31 miljoonaa euroa, mikä on konsernin historian paras, lisäsi Lehtinen.

Osana muutosohjelmaa Oras ilmoitti vuoden 2019 lopulla aikovansa ajaa messinkikromaamon Raumalla ja rakentaa uuden Olesnoon Puolaan. Tämä tulee vähentämään työpaikkoja Raumalla.

Samaan aikaan luvattiin, että Raumalla investoidaan muovituotantoon. Nyt Lehtinen pääsi kertomaan, että 10–15 miljoonan euron investointi on liikkeellä.

– Lupaprosessi on käynnissä. Keskeisin on ympäristölupa. Rauman uuden muovikromaamon pitäisi valmistua kesäksi 2023. Raumalle tulee myös pvd-pinnoituslinja, joka työllistää useita osaajia.

Pinnoituksella hanatuotteisiin saadaan eri värejä ja vaikkapa harjattua pintaa.

Olesnon messinkikromaamo voi valmistua aikaisintaan ensi vuoden lopulla.

– Avoin dialogi henkilöstön kanssa jatkuu Raumalla. Kromaamon siirron henkistövaikutus ei ole yksi yhteen. On eläköitymistä ja uusia työpaikkoja Raumalla, sanoi Lehtinen.

Oras Group on jo rekrytoinut Raumalle uusia osaajia. Vuoden aikana pestattiin kymmenkunta insinööriä tuotekehitykseen ja -teknologiaan, ja lisää otetaan.

– En osaa vielä sanoa paljonko tarve lopulta on, mutta uskon, että Oras houkuttelee osaajia Raumalle. Kaikki eivät ehkä tiedä, että meillä pääsee jalostamaan myös projektinhallinta- ja ohjelmistonkehitystaitojakin. Digitaalisuus on olennainen osa hanabisnestä.

Oras Group työllisti viime vuonna keskimäärin vajaat 1300 ihmistä, joista 28 prosenttia Suomessa. Työntekijöitä porukasta on 55 prosenttia, toimihenkilöitä 45 prosenttia. Suomessa työntekijöitä on noin 350, toimihenkilöitä 150, suurin osa Raumalla.

Viime vuonna Oras Group tarkensi strategiaansa. Missiona on tarjota fiksuja vesikokemuksia kaikille ja visiona "perfect flow company". Jälkimmäinen tarkoittaa paitsi veden virtausta tuotteissa, myös sujuvasti soljuvaa logistiikkaa, fiksua käyttäjädataa sekä optimaalista käyttöä ja asennettavuutta.

– Haluamme erottua porukasta smarttiudella.

Viime viikolla Saksassa lanseerattiin uusi käsisuihku, jonka näytöltä voi katsoa mikä on veden lämpötila, paljonko kuluu vettä ja kilowatteja.

– Olemme testanneet sitä isolla kuluttajamäärällä. Numeronäyttösuihku vähentää merkittävästi veden kulutusta ja energiaa. Se on yksi esimerkki lisäarvosta, jota voimme tarjota perinteisen insinööriosaamisen lisäksi. Hyötyä, joka on mitattavissa.

– Muita irtiottoja on tulossa, mutten voi niistä vielä kertoa. Kyse on tuotteista ja palveluista.

Oras Group on toimitusjohtajan mukaan nyt ponnistamassa kasvuvaiheeseen. Tarkoitus on kasvaa kilpailijoita nopeammin. Yritysostot ovat mahdollisia.

– Katselemme kasvumahdollisuuksia myös ydinbisneksemme hana- ja suihkusysteemien ympäriltä, totesi Lehtinen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut