Oras käynnistää muutosneuvottelut – mahdolliset irtisanomiset koskettavat 70 työtehtävää

Arkistokuva: Juha Sinisalo

Oras Group kertoo aloittavansa koko Suomen henkilöstöä koskevat muutosneuvottelut. Toteutuessaan mahdolliset irtisanomiset koskevat enintään 70 työtehtävää.

Muut mahdolliset toimenpiteet, joita ovat yhtiön mukaan osa-aikaistaminen tai työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuolinen muuttaminen, koskisivat enimmillään 72 työtehtävää.

Muutosneuvottelut alkoivat tiistaina 6. kesäkuuta ja kestävät vähintään kuusi viikkoa. Tämän jälkeen työnantaja harkitsee päätöstä ja ilmoittaa sen aikaisintaan elokuun 2023 aikana. 

Oraksen viime joulukuussa päättyneet muutosneuvottelut johtivat lomautuksiin. Vielä maaliskuussa 2023 Oraksen toimitusjohtaja Kari Lehtinen arveli, ettei uusille lomautuksille olisi tarvetta

Rauman tehtaalla painopiste on tarkoitus keskittää teknisten komponenttien ja komposiittiosien valmistukseen. Raumalle valmistuva uusi muovikromaamo otetaan käyttöön vuoden 2023 aikana.

– Suunnittelemme seuraavan askelen ottamista muutosmatkallamme. Tarkastelun kohteena on muun muassa mahdollinen Rauman valimotoimintojen lakkauttaminen sekä eri toimintojen mukauttaminen vallitsevaan kysyntätilanteeseen. Suunnitellut toimenpiteet vaikuttavat Suomen toimintoihin, joten joudumme valitettavasti käynnistämään Oras Oy:n koko Suomen henkilöstöä koskevat muutosneuvottelut, kertoo Lehtinen tiedotteessa.

Muutosneuvottelut ovat Lehtisen mukaan osa vuonna 2019 alkanutta muutosprosessia ja niiden päätekijä on rakenteelliset muutokset  Oras Groupin toiminassa. Lehtinen kuitenkin kertoo, että myös rakennusalan vähentyneellä kysynnällä olevan suora vaikutus Oraksen toimintaan, joka näkyi esimerkiksi vuoden alun väliaikaisissa lomautuksissa. 

Lehtinen kertoo, ettei päätöksiä ole tarkoitus tehdä kevein perustein. Tulevina viikkoina yhtiö aikoo keskittyä neuvotteluprosessin läpiviemiseen.

– Valitettavaa on, että tilanne saattaa vaatia vaikeitakin päätöksiä. Tavoitteenamme on neuvottelujen myötä organisoida toimintomme tavalla, joka turvaa kilpailukykymme ja mahdollistaa tehokkaat ja kestävät toimintatavat nyt ja tulevaisuudessa. Koska toimimme 15 maassa Euroopassa, muutokset eivät koske ainoastaan Suomea, toteaa Lehtinen.

Lehtinen kuitenkin vakuuttaa, että Rauman tehdas on avainasemassa myös tulevaisuuden Oras Groupissa. Rauman tehtaan kehittämiseen on investoitu viime vuosien aikana 30 miljoonaa. 

–Se tulee olemaan konsernin monipuolisin tuotantolaitos ja korkean teknologisen osaamisen keskus. Raumalla on iso merkitys, eikä koko toiminta ole vaarassa missään tapauksessa. 

Oras Groupilla on Suomessa noin 500 työntekijää, joista lähes kaikki työskentelevät Oraksen tuotantolaitoksella Raumalla.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Oraksen lomautukset yllättivät henkilöstön: "Ansiotaso tippuu vuoden kylmimpään aikaan"

Vain tilaajille Oraksen viime vuoden tulos ei hiipunut inflaation myötä – Rauman uuden linjaston pitäisi valmistua kesään mennessä

Vain tilaajille Oraksella koko Suomen-henkilöstöä koskeva lomautusuhka ensi syksyyn saakka – toteutus alkaa heti alkuvuonna