Orpo ei kannata Rauman sote-aluetta

Varsinais-Suomen liiton hallituksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) ei kannata Rauman omaa sote-aluetta. Orvon mukaan Rauman suunnitelmat vaarantaisivat Turun kantokykyä.
– Rauma havittelee omaa sote -aluettaan. Tällä voi olla vaikutuksia Vakka-Suomen suunnalla, mutta toivon, että Rauma löytää ratkaisut Satakunnan sisällä, jotta Turun sote-alueen kantokyky ei vaarannu. Viime kädessä päätökset tekee valtioneuvosto, jolla kokonaisvastuu toiminnallisuudesta, sanoi Orpo puhuessaan Varsinais-Suomen maakuntavaltuuston kokouksessa maanantaina.
Orpon mukaan Varsinais-Suomen osalta linjaukset mahdollistavat erilaisia vaihtoehtoja, mutta joitakin perusjohtopäätöksiä voinee tehdä. Yksi tai kaksi laajaa sote-aluetta. Salo täyttää väestökriteerin, mutta riittääkö kantokyky. Turun sote-alue, sydämenään Tyks on luonnollisesti jatkossakin. TYKS:n kannalta olisi tärkeää, että sote -alue olisi riittävän suuri, jotta kantokyky on riittävä.
– Perustason sote-alueita on mahdollista muodostaa ainakin saaristoon, Loimaan seudulle ja Vakka-Suomeen. Minusta tämä olisi järkevää. Hoidetaan perustaso paikallisesti ja laajemmat palvelut haetaan Turun sote-alueelta. Jos keskuskunta on riittävän vahva aluesairaala voi saada järjestettäväkseen joitakin erikoistason palveluita, hahmotteli Orpo.