
Hallitusneuvotteluissa alkaa pikku hiljaa valmistua ensimmäisiä tekstejä, kertoi neuvotteluita vetävä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo aamupäivällä. Hänen mukaansa neuvotteluissa on tapahtunut positiivista kehitystä, vaikka valtavia asioita on vielä kesken.
Orpo ei kuitenkaan tänään tiedotustilaisuudessa kertonut, missä asioissa ollaan pisimmällä.
Perussuomalaisten Jussi Halla-aho kertoi tiistaina, että esimerkiksi hänen neuvotteluryhmässään on päästy yllättävän monissa asioissa eteenpäin ja pystytty löytämään muotoiluja, jotka ovat kelvanneet kaikille osapuolille.
Halla-aho istuu pöydässä, jossa ratkotaan muun muassa Eurooppa-politiikkaan, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan sekä kehityspolitiikkaan liittyviä kysymyksiä. Ainakin kehitysyhteistyörahojen leikkauksista on tosin ollut pöydässä erimielisyyttä.
Keinot liikkumattomuuteen myöhemmin
Hallitusneuvotteluissa mukana olevien puolueiden puheenjohtajat pitivät tänään kävelylenkkikokouksen. Tempauksella puheenjohtajat kannustivat ihmisiä liikkumaan, sillä liikkumattomuus on myös kansantaloudellinen ongelma.
Orpon mukaan myös hallitusneuvotteluissa eri pöydät pohtivat sitä, miten liikkumattomuutta voitaisiin taklata. Hän ei kuitenkaan kertonut, millaisia kirjauksia hallitusohjelmaan voisi asiasta tulla.
– Kiinnitämme liikkumattomuuden taklaamiseen erityistä huomiota. Julkaistaan keinot aikanaan, hän sanoi ulkoilmatiedotustilaisuudessa Helsingin Säätytalolla.
Puheenjohtajat pitivät vuorollaan puheenvuoron siitä, kuinka suuri ongelma liikkumattomuus Suomessa on. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah lisäksi vitsaili, että nyt mediat saisivat lööpin, että puolueet lähtivät kävelemään Säätytalolta.
Hallitusneuvotteluiden tiedotustilaisuus pidettiin tavallista aikaisemmin, sillä Orpo lähti Tampereelle avaamaan jääkiekon MM-kisoja.
Yksittäisissä pöydissä vaikeaa
Vaikka puheenjohtajat esiintyivät kävelykokouksensa jälkeen hyväntuulisina, hallitusneuvotteluiden tunnelmasta on puhuttu julkisuudessa jo neuvotteluiden alusta asti paljon. Eilen uutisoitiin, että RKP:n hallitusneuvottelija Eva Biaudet poistui ryhmästä, jossa käsitellään muun muassa maahanmuuttoa ja sisäistä turvallisuutta.
Orpon mukaan tunnelma neuvotteluissa on kuitenkin parempi kuin ulospäin näyttää.
– On yksittäisiä vaikeita pöytiä, joissa on vaikeita asioita ja paljon neuvoteltavaa.
Orpo arvioi, että yksi tällainen pöytä on odotetusti pöytä numero kahdeksan, jossa käsitellään maahanmuuton, sisäisen turvallisuuden ja oikeudenhoidon asioita. Hän kuitenkin sanoi uskovansa, että asiat ratkeavat sielläkin, eikä kukaan ole pyytänyt ratkaisemaan pöydän asioita puheenjohtajien pöydässä.
"Aina välillä joku käy ulkona ja tulee takaisin"
Ilta-Sanomat uutisoi eilen, että RKP olisi vaihtamassa Biaudet'n toiseen neuvottelijaan kyseisessä pöydässä. Biaudet kuitenkin myöhemmin ilmoitti, että hän jatkaa ryhmässä.
RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi, ettei hän ole missään nimessä vaihtamassa Biaudet'a neuvottelijana. Hänen mielestään on kohtuutonta, että tällaisia huhuja levitellään, kun se ei pidä ollenkaan paikkaansa.
– Aina välillä käy niin, että joku käy ulkona ja tulee takaisin. Se ei ole mitenkään harvinaista, Henriksson sanoi.
Hänen mukaansa huhut vaikuttavat neuvotteluilmapiiriin ja RKP on huolissaan tästä kehityksestä. Henrikssonin käsityksen mukaan kyseisessä pöydässä ei ollut vielä edes aloitettu keskusteluita maahanmuutosta.
Hän toivoi neuvotteluihin parempaa ilmapiiriä ja sitä, että kuunnellaan kaikkia.
– Kyllähän pientä turhautumista on ollut meidän ryhmässä, ja käymme tilannetta itse läpi joka päivä. Olemme keskustelleet näistä asioista myös puheenjohtajapöydässä mielestäni hyvässä hengessä. Mennään nyt eteenpäin ja yritetään välttää vuotoja ja varsinkin sellaista, mikä ei pidä mitenkään paikkaansa, Henriksson sanoi tiedotustilaisuudessa.
Orpo pessimistisenä taloudesta
Aamulla median tapaamisessa Orpo sanoi olevansa pessimistinen tämän vuoden talouden suhteen. Hän sanoi Säätytalolla toimittajille, että alijäämä kasvaa tänäkin vuonna edellisen hallituksen takia.
Orpon mukaan hallitusneuvottelijoiden päähuomio on tulevissa vuosissa ja rakenteellisissa uudistuksissa, joilla menotasoa saadaan pysyvästi alemmaksi. Lisäksi Orpon mukaan huomio on siinä, miten kasvua saadaan aikaan.
STT