Pääministeri: Uusiinkin häiriöihin on viisasta varautua

Keskusrikospoliisin rikosylitarkastaja Timo Kilpeläinen totesi tiedotustilaisuudessa, että kaasuputken räjähdyksestä ei ole merkkejä. Itsestäänkään putki ei ole hajonnut.

| Päivitetty

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että viikonloppuna havaittu kaasuputken vaurioituminen on todennäköisesti seurausta ulkopuolisesta toiminnasta. Vuotokohta löytyi tänään aamulla.

Orpon tiedotustilaisuudessa kertoman mukaan alustava arvio on, että kaasuputki ei ole voinut vaurioitua tavanomaisen käytön tai paineenvaihtelun takia. Keskusrikospoliisin rikosylitarkastaja Timo Kilpeläinen totesi tiedotustilaisuudessa, että räjähdyksestä ei ole merkkejä.

– Vaurion syntymekanismia selvitetään, Kilpeläinen sanoi.

Myös presidentti Sauli Niinistö kertoi aiemmin julkaistussa lausunnossa, että vauriot kaasuputkessa ja tietoliikennekaapelissa ovat todennäköisesti seurausta ulkopuolisesta toiminnasta.

Sekä Orpo että Niinistö ovat vakuuttaneet Suomen olevan hyvin varautunut ja valmiuden erilaisiin tilanteisiin olevan hyvä.

Orpon mukaan uusiinkin häiriöihin on viisautta varautua, minkä vuoksi valmiutta on nostettu. Myöhemmin Orpo vielä tarkensi tiedotustilaisuudessa, että valmiustasoa ei ole nostettu, vaan ennemminkin kyse on hänen mukaansa valppauden nostamisesta.

Ei rynnitä johtopäätöksiin

Orpolta kysyttiin, onko mahdollinen ulkopuolinen tekijä Venäjä. Hän painotti, että asia on vakava ja tutkittava kunnolla eikä rynniä johtopäätöksiin. Kriittisen infrastruktuurin suojaamiseen on pääministerin mukaan varauduttu.

Pääesikunnan valmiuspäällikkö Janne Huusko totesi, että Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa.

Tiedotustilaisuudessa Orpolta kysyttiin Ahvenanmaan demilitarisoinnista ja Venäjän konsulaatista Ahvenanmaalla. Näitä kysymyksiä arvioidaan pääministerin mukaan erikseen. Hän painotti, että johtopäätöksiä tehdään vasta tutkinnasta saadun tiedon perusteella.

Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö Markku Hassinen sanoi, että kaasuputken vauriokohta on keskisellä Suomenlahdella Suomen talousalueella. Tapauksen tutkinnasta vastaa keskusrikospoliisi, jota avustavat Rajavartiolaitos ja muut viranomaiset.

STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut