Ortopedit tekevät pitkää päivää hoitojonojen lyhentämiseksi

Satakunnan sairaanhoitopiirissä on tehty pitkää päivää, jotta hoitojonot saataisiin vuoden loppuun mennessä lyhennettyä lain edellyttämälle tasolle. Erityisen hankala tilanne on ollut ortopediassa.

Maanantaina kokoontunut sairaanhoitopiirin hallitus sai kuitenkin vakuutuksen, ettei Valviran antama 500 000 euron uhkasakko lankea vaan jonot on saatu puretuiksi ennen vuoden päättymistä.

Leikkausjonoja on saatu lyhennettyä noin sadalla potilaalla. Jonossa on nyt runsaat 900 potilasta. Kaikille yli 180 vuorokautta odottaneille on saatu järjestymään leikkausaika ennen vuoden vaihtumista. Myös potilaille, joiden hoitotakuu täyttyy kuluvan vuoden aikana, leikkausaika on osoitettu.

Tavallisimmin sairaanhoitopiirissä leikkaukseen pääsee 35-61 vuorokaudessa. Ensikäynnille lääkärin luo pääsee tavallisesti 17-38 vuorokaudessa.

Poliklinikat ovat loppuvuodesta kovilla. Erityisen hankala tilanne on ortopedialla, missä hoitotavoitteeseen pääseminen edellyttää lisäpoliklinikoita. Yhtenä päivänä ortopedi tarkastaa 15–20 potilasta.