Orvokki tuo odotetun kevään – Varsinainen sesonki osuu vapun tienoille

Vuorelan puutarhan kasvihuoneissa loistaa 50 000 orvokkia.

Lämmin pääsiäinen sai monet raumalaiset kaivamaan haravat ja puutarhakuokat esiin varastoistaan. Muuten vielä ruskealle pihamaalle väriä on loihdittu muun muassa narsisseilla ja orvokeilla.

– Kyllä aurinko ja lämpimät päivät ovat herkistäneet ihmisiä oikeaan tunnelmaan. Nyt on orvokkiaika ja niitä onkin haettu jo mukavasti. Myös kesäkukkia ostetaan jo esimerkiksi lasitetuille parvekkeille, kertoo Teppo Salomäki Vuorelan puutarhasta.

Varsinaisesti orvokin sesonki on kuumimmillaan heti vapun jälkeen. Orvokki kestää jopa seitsemän astetta pakkasta ja kukkii ahkerasti. Kukoistus on entistä parempaa, jos vaan muistaa nyppiä kuivia kukintoja ahkerasti pois.

– Joskus kukinnot saattavat vioittua kylmästä, mutta silloin kuolleet kukinnot poistetaan ja kohta tuleekin jo uutta. Yleisesti ottaen kukkia pitää kyniä, leikata ja putsata säännöllisesti. Mitä enemmän sitä tekee, sen paremmin kasvi voi.

Kastelu, leikkaus ja lannoitus

Kiinnostus puutarhaharrastamiseen kasvaa edelleen. Harrastuksena puutarha on yksi suomen yleisimmistä ja suosituimmista. Puutarhan kunnosta ei kannata kuitenkaan ottaa ylimääräistä stressiä.

– Ei todellakaan. Jokainen tekee sen mitä ehtii ja jaksaa. Kaikkien ei tarvitse olla kovan luokan harrastajia, muistuttaa Salomäki.

Kesäkukkia tuleekin istuttaa vain sen verran kuin niitä jaksaa hoitaa. Kastelun lisäksi kukkia voi välillä jopa ihan rohkeasti leikata. Leikkaaminen tekee kukasta vahvemman ja kukkiminenkin on parempaa. Muutaman kerran viikossa pitää muistaa antaa myös lannoitetta.

Kukkia riittää koko kesän

Orvokkikauden jälkeen alkaa varsinainen kesäkukkakausi. Salomäen mukaan kesäkukkien kanssa on kuitenkin turha kiirehtiä.

– Orvokeista kannattaa nauttia nyt. Kesäkukkien kohdalla varsinainen sesonki on siinä juhannuksen korvilla. Nykyään kukkia saa koko kesän ajan. Joidenkin lajien ja värien osalta saattaa juhannuksen jälkeen olla saatavuusongelmaa, mutta kukkia kyllä riittää.

Vuorelan puutarhan kasvihuoneet paistattelevat väriloistossa, vaikka eletään vasta huhtikuuta. Muun muassa orvokkeja on tänä vuonna kasvatettu 50 000 kappaletta, pelargoneja 10 000 ja miljoonakelloja 5 000 kappaletta.

Kaikki kukat eivät jää kuitenkaan Rauman seudulle.

– Erityisesti perennoja meiltä lähtee ympäri Suomea, aina Rovaniemelle ja Kuopioon saakka. Kaikkiaan meillä on noin nelisenkymmentä tukkuasiakasta, laskeskelee Salomäki.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut