Osa 1: Tunne riskinsietokykysi

Kohti omaa sijoitussalkkua -verkkojuttusarjassa kuullaan sijoitusvinkkejä paikallisilta ammattilaisilta ja harrastajilta. Kahdeksanosainen juttusarja lähtee liikkeelle sijoittamisen perusteista. Sarjan jutut julkaistaan kerran viikossa, aina keskiviikkoisin.

Ennen sijoittamisen aloittamista pankeissa tehdään sijoittajakuvakartoitus. Miksi?

– Pankkien tekemä sijoittajakuvakartoitus nojaa lainsäädäntöön. Jos esimerkiksi iäkäs asiakas ei riskiprofiilin mukaan siedä korkeaa riskiä, ei hänelle saa tarjota korkean riskin sijoitusvaihtoehtoja, Osuuspankin OP-Private -johtaja Ville Aalto-Setälä kertoo.

Kartoituksen kysymysten avulla asiakas saa mahdollisesti myös omia ajatuksiaan sijoittamisesta paremmin selville.

– On hyvä ymmärtää, että riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä. Jos on valmis ottamaan riskiä, pitää olla valmis myös siihen, että riskit voivat joskus realisoitua.

Rauman seudun osakesijoittajien puheenjohtaja Vesa Tuuli korostaa sitä, että jokaisen pitäisi itse tietää, millaiseen riskinottoon on valmis.

– Itsensä pitää tuntea hyvin, mutta silti ei tarvitse täysin omin päin lähteä sijoitusmaailmaan. Kannattaa rohkeasti puhua tuttujen kanssa aiheesta.

– Sijoittamisen aloittamiseen on monia syitä, mutta yleisin lienee pienenkin varallisuuden säilyttäminen inflaatiolta turvassa ja mahdollisesti jopa kartuttaa jo kertynyttä.

Kun talletuskorot ovat alhaalla, kiinnostus osakkeita kohtaan monesti kasvaa.

– Vanha viisaus kannattaa pitää mielessä: osakesijoituksiin ei kannata laittaa enempää kuin on varaa hävitä, Tuuli muistuttaa.

NYT AJANKOHTAISTA

OP-Private -johtaja Ville Aalto-Setälä: "Sijoittajan isoa kuvaa leimaavat tällä hetkellä nollakorot Euroopassa sekä euron heikkeneminen. Tällä hetkellä on pakko olla valmis ottamaan jonkin verran riskiä saadakseen tuottoa. Osakemarkkinoilla tuotto-odotuksia on, mutta muualla juuri ei."

Rauman seudun osakesijoittajien puheenjohtaja Vesa Tuuli: "Vaikka peruspessimisti olenkin, alkanee Euroopan keskuspankin elvytys näkyä kursseissa. Vastaava on tapahtunut jo Yhdysvalloissa. Maailmantaloudessa eri alueet ovat kuitenkin nykyisin voimakkaasti riippuvaisia toisistaan. Muun maailman tapahtumat heijastelevat myös tänne Suomeen."

Ville Aalto-Setälä toimii Osuuspankin OP-Private-johtajana. Hän on toiminut tehtävässään vuodesta 2007, ja sitä ennen tutkimus- sekä opetustehtävissä Suomen Pankissa ja yliopistoissa.

Vesa Tuuli toimii Rauman seudun osakesijoittajien puheenjohtajana, ja osakesäästämisestä hänellä on 20 vuoden kokemus.

​