Osa 2: Tuhannella eurolla kelvollisen osakesalkun haltijaksi

Kohti omaa sijoitussalkkua -verkkojuttusarjassa kuullaan sijoitusvinkkejä paikallisilta ammattilaisilta ja harrastajilta. Kahdeksanosaisen sijoitussarjan jutut julkaistaan kerran viikossa, aina keskiviikkoisin.

Monia ajatus sijoittamisesta kiehtoo, mutta sen aloittamiseen liittyy epätietoisuutta. Paljonko rahaa sijoittamisen aloittamiseen tarvitaan?

– Sijoitusrahasto on varmasti se kaikkein vaivattomin keino päästä mukaan niin korko- kuin osakemarkkinoillekin. Jo muutamalla kympillä saa ostettua rahasto-osuuksia, joilla pääsee helposti ja joustavasti mukaan tuttujen kotimaisten yhtiöiden tai vaikkapa intialaisten osakkeiden ja yhdysvaltalaisten yrityslainojen kurssikehitykseen, Länsi-Suomen Osuuspankin asiakkuusjohtaja Eeva Pouttu kertoo.

Osakesijoittaminen on yksi sijoittamisen kivijaloista.

– Varmasti siksikin, että pitkällä aikavälillä osakesijoittaminen on historiallisesti tuottanut enemmän kuin muut sijoitustuotteet.

– Jo tuhannella eurolla pääsee osakesijoittamisessa alkuun. Nyrkkisääntönä osakesalkun hajautukseksi riittää 5–10 eri osaketta eri toimialoilta. Hyvänä lähtökohtana hajautetussa osakesalkussa on varmasti muutaman tuhannen – muutaman kymmenen tuhannen euron arvoinen salkku.

Pääoman suuruuteen vaikuttavat niin sijoittajan omat taloudelliset resurssit kuin hänen tavoitteensakin.

– Tärkeä ohje on, että velalla ei säästämään ja sijoittamaan lähdetä ja että osakesijoituksiin ei sijoiteta enempää kuin on varaa hävitä, Pouttu sanoo.

Samoilla linjoilla on myös Rauman seudun Osakesijoittajien sihteeri Mikko Sarkkinen.

– Aloittamiseen ei tarvitse paljon rahaa – itse olen ostanut pienimmillään 1000 euron kokoisia osake-eriä, jolloin kaupankäyntikulut suhteessa osake-erään ei vielä nouse korkeaksi.

Yhden könttäsijoituksen sijaan Sarkkinen hajauttaisi sijoituksensa pidemmälle aikavälille.

– Rahaa voi säästää kuukausittain, ja kun 1000 euroa tulee kasaan niin taas ostoksille. Samalla tulee itsestään myös ajallinen hajauttaminen markkinoille.

– Se ei ole tärkeää aloitatko pienellä vai suurella summalla, vaan tärkeintä on aloittaa sijoittaminen. Koska mitä varhaisemmin aloitat, silloin aika on puolellasi ja sitä kautta korkoa korolle -efekti, jolloin pienistäkin puroista kasvaa isoja jokia, Sarkkinen vinkkaa.

NYT AJANKOHTAISTA

Länsi-Suomen Osuuspankin asiakkuusjohtaja Eerika Pouttu: "Osakesijoittamista aloittelevan on usein viisasta poimia salkkuunsa tuttuja kotimaisia yhtiöitä. Vahvat ja vakaat osinkoyhtiöt ovat usein hyvä vaihtoehto pitkäjänteiseen osakesijoittamiseen."

Rauman seudun osakesijoittajien sihteeri Mikko Sarkkinen: "Itse tykkään pistää rahoja hyvää osinkoa maksaviin yrityksiin. Näin keväisin on kiva laskeskella niitä yhteen ja tarkistaa kuinka paljon tuli nousua edellisvuodesta."

Eerika Pouttu toimii asiakkuusjohtajana Länsi-Suomen Osuuspankissa. Tehtävässään hän on toiminut vuodesta 2005 vastuualueenaan säästäminen sekä pankin varallisuudenhoitoyksikkö.

Mikko Sarkkinen on Rauman seudun osakesijoittajien sihteeri, ja hänellä on kokemusta osakemarkkinoista 17 vuoden ajalta.

​