Osa 3: Pitkän tähtäimen sijoittaminen kannattaa

Kohti omaa sijoitussalkkua -verkkojuttusarjassa kuullaan sijoitusvinkkejä paikallisilta ammattilaisilta ja harrastajilta. Kahdeksanosaisen sijoitussarjan jutut julkaistaan kerran viikossa, aina keskiviikkoisin.

Miten pitkään sijoitusaikaan oman osakesalkun kanssa pitäisi varautua, ja kannattaako lyhytaikainen sijoittaminen?

– Suositeltavat minimisijoitusajat suoriin osakkeisiin tai osakerahastoihin ovat viidestä vuodesta eteenpäin. Olisi hyvä, että osakesalkku sisältäisi erityyppisiä ja -pituisia sijoituskohteita, sanoo Länsi-Suomen Osuuspankin sijoitusasiantuntija Johanna Narmio.

Pitkä sijoittamisaika tasaa markkinoiden heilahduksia.

– Pitää muistaa, että alamäen aikana osakesalkun ollessa mahdollisesti tappiolla, mitään tappiota ei ole realisoitunut ennen kuin salkusta lunastaa sijoituksia pois.

Lyhytaikaisen tuoton saanti on hankalaa varsinkin korkotalletuksista, kun korkotaso on alhaalla.

– Näin keväällä vaihtoehtona voisi olla hyvää osinkoa maksavat kotimaiset arvo-osakkeet.

Myös Rauman Seudun Osakesijoittajissa toimiva Ilkka Uusitalo suosittelee sijoittamiseen pitkäjänteistä otetta.

– Kun ostaa hyvin johdettujen yhtiöiden arvo-osakkeita, voi nauttia osingoista sekä yrityksen kasvusta.

– Pitkäaikaisessa sijoituksessa mahdollisen hyvän kehityksen ja kasvun myötä yritys voi suorittaa rahastoannin, jolloin sijoittaja saa maksutta uusia osakkeita. Yrityksen kurssista riippuen osake saatetaan myös jakaa kahdeksi tai useammaksi osakkeeksi, jolloin yhden osakeen hinta saadaan psykologisesti pienemmäksi.

– Lyhyenkin aikavälin sijoituksilla voi tehdä hyvää tuottoa varsinkin kasvuosakkeilla, Uusitalo huomauttaa.

NYT AJANKOHTAISTA

Länsi-Suomen Osuuspankin sijoitusasiantuntija Johanna Narmio: Vielä ehtii mukaan monen hyvän suomalaisen yrityksen osingon irtoamiseen, eli suosisin arvoyhtiöitä. Lisäksi korkotason ollessa alhainen hajauttaisin osan varoista kansainvälisille osakemarkkinoille rahastojen kautta.

Rauman Seudun Osakesijoittajien Ilkka Uusitalo: Hyviä osakkeita ovat sellaiset, joissa merkittävinä omistajina ovat kasvolliset henkilöt, kuten Herlinit, Björn Wahlroos ja Paasikivet. Tällä hetkellä kaikki osakekurssit Helsingin pörssissä ovat nousseet huomattavasti alkuvuodesta.

Johanna Narmio toimii sijoitusasiantuntijana varallisuudenhoitotiimissä Länsi-Suomen Osuuspankissa. Hän on sijoittanut aktiivisesti osakkeisiin, rahastoihin ja vakuutussäästöihin vuodesta 2002.

Ilkka Uusitalo toimii Rauman Seudun Osakesijoittajissa. Hän aloitti osakkeisiin sijoittamisen 41 vuotta sitten.

​