Osa 4: Pörssikursseja ei tarvitse pällistellä päivät pitkät

Kohti omaa sijoitussalkkua -verkkojuttusarjassa kuullaan sijoitusvinkkejä paikallisilta ammattilaisilta ja harrastajilta. Kahdeksanosaisen sijoitussarjan jutut julkaistaan kerran viikossa, aina keskiviikkoisin.

Sijoittamisen aloittaminen kuulostaa monen korvaan mielenkiintoiselta, mutta mieltä kaihertaa epäilys siitä, joutuuko pörssikursseja sijoittajaksi alkamisen jälkeen tarkkailemaan päivittäin.

Kun sijoitusmarkkinoille on päättänyt sijoittaa ja tavoitteena on saada hyviä tuottoja, niin oikea-aikaiset ostot ja myynnit antavat parhaan tuloksen, Länsi-Suomen sijoitusasiantuntija Jenni Tuokkola kertoo.

Oikean ajan määritteleminen onkin hieman haasteellista.

Toinen sijoittaja käy kauppaa aktiivisesti ja tavoittelee voittoja osakkeen arvon muutoksilla. Toinen sijoittaja taas ostaa pitkällä aikajänteellä arvostaen osinkotuottoja.

- Rahastosäästäminen sopii jatkuvaan säästämiseen vaikka lapselle, jolloin säästöaika saattaa olla kymmeniä vuosia. Silloin tärkeintä on säännöllinen säästäminen ja markkinamuutoksien johdosta välillä ostot ajoittuvat nousumarkkinoille ja toisinaan laskumarkkinoille. Näin säästäjä hyötyy molemmissa markkinatilanteissa.

Markkinoita ja sijoituksia pystyy seuraamaan esimerkiksi verkkopankkien tarjoamista palveluista.

- Sijoituksia voi seurata myös eri lehdistä esimerkiksi Kauppalehdestä ja Helsingin Sanomista. Verkkojulkaisuista kurssit näkee kuitenkin aina ajankohtaisemmin, Tuokkola vinkkaa.

Tarjolla on myös erilaisia sijoitusratkaisuja säästäjälle, joka ei itse syystä tai toisesta halua sijoitusmuutoksia aktiivisesti tehdä.

- Omaisuudenhoitopalveluja on tarjolla varovaisesta säästäjästä aina tuottohakuisemmallekin asiakkaalle. Tällöin ei pörssikursseja tarvitse seurata, vaan salkunhoito toteutetaan asiakkaan puolesta.

NYT AJANKOHTAISTA

"Kannattaa hajauttaa erilaisiin sijoitusinstrumentteihin - osakkeilla kotimaan markkinoille ja rahastoilla kansainvälistä hajautusta. Hajautus tuo turvaa alueellisten markkinalaskujen varalta ja erilaisilla sijoitustuotteilla on erilaisia verotuksellisia piirteitä."

Jenni Tuokkola toimii sijoitusasiantuntijana Länsi-Suomen Osuuspankissa varallisuudenhoitotiimissä. Hänen omat sijoituskokemuksensa ovat kertyneet rahastosäästämisestä ja osakemarkkinoiden sekä vakuutussäästämisen saralta.

​