Osa 5: Sijoittaminen on järjen ja tunteiden tasapainoilua

Kohti omaa sijoitussalkkua -verkkojuttusarjassa kuullaan sijoitusvinkkejä paikallisilta ammattilaisilta ja harrastajilta. Kahdeksanosaisen sijoitussarjan jutut julkaistaan kerran viikossa, aina keskiviikkoisin.

Juttusarjan viidennessä osassa puidaan suomalaisuuden suosimista ja järjen ja tunteiden tasapainoilua sijoituskohteiden valinnassa.

– Itse suosin sijoittaessani suomalaisia osakeyhtiöitä. Niitä on helpompi seurata, kun lehden kirjoittavat yrityksistä päivittäin ja niiden kehitystä kommentoidaan uutisissa joka päivä, Rauman seudun Osakesijoittajiin kuuluva Ilkka Uusitalo kertoo.

Entä miten paljon sijoittaessa pitää tasapainoilla järjen ja tunteiden kanssa? Jos on esimerkiksi suuri Marimekko-fani, kannattaako valita se sijoituskohteeksi?

– Jos on itse vakuuttunut Marimekosta, kannattaa ottaa yrityksestä vielä enemmän selvää. Vierailla esimerkiksi liikkeissä ja seurata asiakkaiden käyttäytymistä.

– Sijoittamiseen totta kai vaikuttavat myös tunteet. Jokin ala kohoaa aina aika ajoin suosituksi ja ihmiset sopulimaisesti seuraavat sijoituksissaan massojen mukana.

Näin sen ei Uusitalon mukaan kuitenkaan pitäisi mennä.

–  Pitäisi pitää pää kylmänä ja tutkia tosiasioita. Miten firmalla oikeasti menee? Uusitalo huomauttaa.

Muoti-ilmiöitä osakemarkkinoillakin aika ajoin pulpahtelee esiin – osa ilmiöistä osoittautuu toki kannattaviksikin.

– 2000-luvulla esimerkiksi Nokian imussa on noussut paljon teknologia-alan yrityksiä, Uusitalo kertoo.

NYT AJANKOHTAISTA

"Itse suosin perinteisiä arvo-osakkeita, joista saa tuottoa osinkoina sekä mahdollisena osakkeiden arvon nousuna. Jos lukuvinkin saa antaa, niin itse olen pitänyt konsultti ja sijoittaja Kim Lindströmin ajatuksista. Hän on kirjoittanut useita sijoittamiseen liittyviä kirjoja.

Kannattaa seurata myös informaatioteknologia-alan yrityksiä. Nokiassa voi tapahtua. Se on mahdollisesti myymässä karttapalvelutoimintansa. Sillä on jo vanhastaan rahaa kassassa uusiin investointeihin ja ostoihin. Suomessa puhutaan paljon myös peli-alasta ja siitä povataan seuraavaa menestystarinaa."

Ilkka Uusitalo toimii Rauman Seudun Osakesijoittajissa. Hän aloitti osakkeisiin sijoittamisen 41 vuotta sitten.

​