Osa 6: Osakkeiden vuosikymmen on yhä käynnissä

Kohti omaa sijoitussalkkua -verkkojuttusarjassa kuullaan sijoitusvinkkejä paikallisilta ammattilaisilta ja harrastajilta. Kahdeksanosaisen sijoitussarjan jutut julkaistaan kerran viikossa, aina keskiviikkoisin.

Osakemarkkinoiden kehityksen ennustaminen ei ole kaikista helpoin tehtävä, mutta monista merkeistä ja historiaa peilaten pystytään tekemään suuntaa antavia päätelmiä.

Sijoitusyhtiö Taaleritehdas ennustaa, että osakkeiden vuosikymmen jatkuu ainakin vuoteen 2017 asti. Mitä tällä tarkoitetaan?

– Osakkeiden vuosikymmenellä tarkoitetaan, että osakkeet säilyvät globaalisti parhaana sijoitusluokkana. Eli isossa kuvassa kannattaa suosia osakkeita, Taaleritehtaan Rauman asiakkuuspäällikkö Antti Salmi kertoo.

Samaan lauseeseen hän jatkaa näkemystä, jonka mukaan eurokriisi alkaa olemaan jo ohi.

– Entisten suurten kriisimaiden Italian ja Espanjan viiden vuoden lainojen korot ovat laskeneet 0,5 prosenttiin, kun ne olivat vielä 6–7 prosentin tasolla vuosina 2011–2012. Nyt näillä mailla ei ole enää mitään ongelmia rahoittaa budjettialijäämiään.

– EKP:n voimakkaiden toimien johdosta emme myöskään odota, että näiden isojen maiden korkotasot juuri nousisi lähivuosina. Odotamme myös, että euroalueen talouskasvu piristyy 2015–2016 aikana. Näin eurokriisi on mielestämme ohi, Salmi summaa Taaleritehtaan näkemyksiä.

Neuvottelut Kreikassa kuitenkin jatkuvat, ja on mahdollista että maan velkoja uudelleenjärjestellään jossain vaiheessa.

– Tällä ei kuitenkaan tule mielestämme olemaan koko euroaluetta koskevia järisyttäviä vaikutuksia, Salmi sanoo.

NYT AJANKOHTAISTA

"Osakkeet ovat nousseet viime kuukausina voimakkaasti varsinkin euromääräisinä ja erityisesti Euroopassa. Eli korjausliikkeitä voi hyvin olla edessä tänä kesänä. Varsinkin kun Yhdysvalloissa maan keskuspankki on pitkästä aikaa nostamassa viitekorkoaan syksyllä.

Mutta maailmantalous ja yritysten tulokset kasvavat. Lisäksi rahapolitiikka säilyy globaalisti edelleen elvyttävänä. Eli osakkeiden vuosikymmen mielestämme jatkuu – mahdollisten kesän korjausliikkeiden jälkeenkin."

Antti Salmi toimii sijoitusyhtiö Taaleritehtaan Rauman seudun asiakkuuspäällikkönä.

​