Osa 8: Riski voi tarkoittaa myös odotettua suurempaa tuottoa

Kohti omaa sijoitussalkkua -verkkojuttusarjassa kuullaan sijoitusvinkkejä paikallisilta ammattilaisilta ja harrastajilta. Tämä on kahdeksasosaisen sijoitussarjan viimeinen osa.

Tällä hetkellä sijoitusmarkkinoita leimaa se, että mikäli sijoittaja haluaa tuottoa, pitää olla valmis myös sietämään riskiä. Riskittömän sijoituskohteen tuotto on hyvin matala.

– Yleensä riski mielletään negatiiviseksi asiaksi, mutta ei pidä unohtaa, että riski pitää sisällään myös positiivisen vaikutuksen mahdollisuuden, Länsi-Suomen Osuuspankin sijoituspäällikkö Meeri Rohila kertoo.

EKP:n kuukausittaiset 60 miljardin velkakirjaostot tulevat jatkumaan pitkälle ensi vuoteen, ja tämä heijastuu positiivisesti eurooppalaisiin osakemarkkinoihin.

– Amerikassa FED:in elvytysten sarja alkoi jo vuonna 2009, ja osakemarkkinat ovat siellä siitä asti kehittyneet suotuisasti, ja talouskasvu saatu liikkeelle. Lisäksi Eurooppa hyötyy edullisesta öljystä, ja halpa euro vahvistaa vientiyhtiöiden näkymiä, Rohila sanoo.

Myös Rauman seudun Osakesijoittajien jäsen Teemu Luovila on havainnut tämän vuoden puolella nousseet osakekurssit.

– Hiukan olen epävarma siitä, miten pitkään tällainen voi jatkua. Uskon, että suurin nousu on jo nähty, Luovila summaa.

– Onhan se vaikeaa yrittää tulevaisuutta ennustaa. Sijoitusalan lehdissäkin ammattilaiset tuntuvat monesti olevan eri mieltä asioista. Puhumattakaan sitten tällaisista yksittäisistä ihmisistä, jotka lähinnä harrastavat sijoittamista.

– Varminta onkin pysyä tunnetuissa ja tutuissa yhtiössä, jotka tekevät vakaata tulosta, Luovila pohtii omia mielipiteitään sijoittamisesta.

NYT AJANKOHTAISTA

Länsi-Suomen Osuuspankin sijoituspäällikkö Meeri Rohila: "Yhdistelmärahastot ja rahastokorit ovat hyvä tapa aloittaa sijoittaminen, koska näissä on otettu huomioon hajauttaminen sekä eri omaisuusluokkiin että globaaleille sijoitusmarkkinoille, kustannustehokkaasti vieläpä."

Rauman seudun Osakesijoittajien Teemu Luovila: "Suosisin kotimaisia yrityksiä. Ulkolaisista voisin panostaa ehkä lääketeollisuuteen."

Meeri Rohila toimii tällä hetkellä sijoituspäällikkönä Länsi-Suomen Osuuspankissa ja OP-taustaa hänellä on jo 28 vuoden ajalta. Talouselämä ja sijoittaminen ovat kiinnostaneet häntä aina.

Teemu Luovila kuuluu Rauman seudun Osakesijoittajiin ja hän on harrastanut sijoittamista noin 15–20 vuoden ajan.

​