Osa kevään muuttolinnuista kääntyi takaisin

Lintujen kevätmuutto Suomeen on käynnistynyt tavallista nihkeämmin. BirdLifen mukaan tällä hetkellä muutto on jopa pari viikkoa tavanomaisesta myöhässä.

Viime viikkoina on ollut vuodenaikaan nähden harvinaisen kylmä, ja samanlainen sää vallitsee Länsi-Euroopassa, josta useimmat alkukevään muuttajat meille tulevat.

Ensimmäiset muuttolinnut nähtiin jo helmikuun lopulla, kun Suomeen virtasi jonkin aikaa lämmintä ilmaa lounaasta. Ensimmäinen kiuru nähtiin Porissa  24.2. ja sen jälkeen helmikuussa tehtiin vielä neljä muuta aikaista havaintoa kiurusta. Maaliskuun alkupuolella havaittiin vielä kymmenkunta kiurua. Sen jälkeen yksittäisiä kiuruja on alkanut näkyä päivittäin vasta tällä viikolla.

Ensimmäinen töyhtöhyyppä ehti Suomeen maaliskuun alkupäivinä, mutta sitten muutto tyrehtyi. Mustavarikset ovat saapuneet kansoittamaan länsirannikon pesimäyhdyskuntiaan, ja yksittäisiä laulujoutsenia ja pulmusia on ehtinyt Pohjois-Suomeen saakka

- Talvisesta säästä huolimatta meille saapuneilla muuttolinnuilla ei ole hätää. Osa on kääntynyt kannoillaan ja palannut odottamaan aikoja parempia. Osa löytää ravintoa paljastuvilta pälvipaikoilta, kertoo BirdLifen suojeluasiantuntija Tero Toivanen.

Viime keväänä Suomeen oli tässä vaiheessa saapunut yli viidenkymmenen tuhannen kiurun lisäksi muun muassa kymmeniä tuhansia töyhtöhyyppiä, tuhansia metsähanhia sekä satoja kurkia ja naurulokkeja. 

- Kevätmuuton alkamisessa on suuria vuosittaisia eroja, mutta kuluva kevät on eittämättä yksi myöhäisimpiä keväitä maaliskuun lopulla. Kun säätyyppi viimein muuttuu, muuttolintuja on odotettavissa kerralla ja paljon, Toivanen lupailee.