Osa sähköyhtiöistä vetää nyt kotiinpäin ja myy edullisempaa sähköä omalle alueelleen: "Mitä sitoutuneempi asiakas on, sitä paremmin pystymme ennakoimaan tulevaa sähkön tarvetta"

Raumanseutulaisten yhtiöiden välillä on eroja siinä, miten ne reagoivat sähkömarkkinoiden myllerrykseen. Suomesta löytyy myös esimerkkejä, joissa kuntaomisteisen yhtiön kotiinveto näkyy jopa keskihintaa puolet halvempana sähkönä.

| Päivitetty

Sähkönmyyjät yrittävät hillitä kasvaneita riskejä panostamalla paikalliseen asiakaskuntaan. Sitoutuminen helpottaa yhtiöitä muun muassa mitoittamaan sähkönhankintaansa. Joissakin yhtiöissä kotimarkkinoita kosiskellaan myös hinnalla.

Sähkömarkkinoiden myrskyssä tutisevat muidenkuin kuin kuluttajien puntit.

Lähes raketin lailla noussut sähkön hinta ja asiakkaiden vanhat, kiinteähintaiset sopimukset ovat jo kaataneet sähkönmyyntiyhtiöitä.

Monet alueelliset yhtiöt hakevat nyt itselleen turvaa mahdollisimman läheltä. Se tarkoittaa painottamista paikallisiin asiakkaisiin ja jopa selvästi ulkopuolisille tarjottua hintaa paremmilla tarjouksilla.

Sopimukset rasittavat

Vanhojen sopimusten riippakivi näyttää painavan Rauman seudun eri sähkönmyyntiyhtiöitä eri tavoin.

Köyliön-Säkylän Sähkön (KSS) toimitusjohtaja Markus Nurmen mukaan yhtiöllä on "merkittävä määrä" sopimuksia, joiden hinta ei vastaa nykyistä markkinatilannetta.

Pitkien asiakassuhteiden vuoksi tällaisia sopimuksia on myös Paneliankosken Voimalla (PKV), mutta toimitusjohtaja Kimmo Nurmisen mukaan määrä on kokonaisuudessa "varsin rajallinen".

Rauman Energia ja VSV-Energia eivät enää myy sähkösopimuksia, vaan niiden tuotanto-osuuksillaan hankkiman sähkön myynti tapahtuu Omavoiman kautta. Sen osakkaita ovat myös Leppäkosken Energia ja Valkeakosken Energia.

Niinpä yhtiön paikallisuus on jossain määrin tulkinnanvarainen käsite.

Omavoiman toimitusjohtaja Jesse Ruotsalainen ei halua katsoa markkinamyllerrystä yksittäisten sähkösopimusten kautta.

– Näen tilanteen kokonaisvaltaisena riskienhallinnan haasteena, joka vaatii tällä hetkellä erittäin aktiivista seurantaa ja toimenpiteitä.

Riskit ovat kasvaneet

Juuri riskien kasvu on suurin yhtiöitä heiluttava puhuri.

– Sähkönmyynnin riskit ovat kasvaneet merkittävästi ja asettaa sähkönmyyjät tukalaan asemaan, Nurmi vahvistaa.

Sähkön hankintakustannusten lisäksi jakelu ja muu verkkoliiketoiminta ei tuota entiseen tapaan. Taustalla ovat muun muassa tiukentunut sähkömarkkinalaki ja metallien noussut hinta.

– Usko tulevaisuuteen on vahva, vaikka tällä hetkellä näkyvät ovat hyvin haastavat, Nurminen toteaa.

– Kokemus on osoittanut, että markkinatilanteet voivat vaihdella voimakkaastikin lyhyellä aikavälillä, mutta meidän tulee katsoa tilannetta pidemmällä perspektiivillä, Ruotsalainen lisää.

Korotuksia ja siirtoja

Riskejä yhtiöt pyrkivät hillitsemään monin eri tavoin.

– Olemme joutuneet muun muassa siirtämään joitakin kehityshankkeita hieman myöhemmäksi, Omavoiman Ruotsalainen kertoo.

Myyntihintojen nosto toistaiseksi voimassaolevissa ja uusissa sopimuksissa on looginen reaktio kustannusten nousuun.

– Olemme selvitelleet runsaasti eri vaihtoehtoja riskien pienentämiseen. Hinnan nosto on yksi niistä toimenpiteistä, KSS:n Nurmi vahvistaa.

Myös PKV on joutunut korottamaan toistaiseksi voimassaolevien sopimusten hintoja sekä tekemään niihin muitakin muutoksia.

– Tällä hetkellä pohdimme siirtymistä nopeammin tai täysin markkinahintaan perustuviin tuotteisiin, mutta päätöksiä ei ole vielä tehty, Nurminen kertoo.

Omavoimassakin keskitytään Ruotsalaisen mukaan kehittämään erityisesti pörssisähköön perustuvia sopimuksia.

Painoa paikallisuudelle

Uutta on kuitenkin se, että yhtiöt hakevat eri puolella Suomea vakautta myös "kotimarkkinoiltaan" eli paikallisista asiakkaista. Käytännössä tämä näkyy siten, että osa sähkösopimustyypeistä ja -hinnoista on tarjolla ainoastaan yhtiön omalle alueelle.

Sekä PKV:llä että KSS:llä osa sähkötuotteista on tarjolla vain paikallisesti tai pitkäaikaisille asiakkaille. Syynä ei ole vain halu profiloitua paikallisena yrityksenä, vaan myös riskienhallinta.

– Mitä sitoutuneempi ja pitkäaikaisempi asiakas on, sitä paremmin pystymme ennakoimaan tulevaa sähkön tarvetta ja hallitsemaan muutosten mukanaan tuomia riskejä, Nurminen selvittää.

Hän uskoo, että vaikka hinta on useimmille tärkein valinnan syy, niin osa asiakkaista painottaa sähköyhtiönsä valinnassa esimerkiksi sitä, minne yhtiö maksaa veronsa tai missä se työllistää.

Nopeita vaihteluja

Nurmi muistuttaa myös niin sanotuista suojauksista, jotka ovat eräällä tavalla kuluttajien kiinteähintaisia sopimuksia vastaava keino hillitä kustannuksia. Pienissä yrityksissä suojausten ja hinnoittelun kokonaisuuteen ei aina ole riittävästi resursseja.

– Tällöin on vaarana, että esimerkiksi hinnat jäävät alhaisiksi ja saadaan suuri rypäs uusia asiakkaita, johon ei ole suojauksia, hän selittää.

Riskiä voidaan rajoittaa pitämällä asiakasmäärä sopivan kokoisena ja rajoittamalla myyntialuetta.

Omavoimassa kaikki tuotteet ovat sen sijaan ainakin toistaiseksi tarjolla koko Suomeen.

– Mutta markkinan haastavuuden takia tilanteet voivat vaihdella nopeasti. Paikallisena toimijana haluamme taata ainakin omistajiemme toimialueiden asiakkaille mahdollisimman kilpailukykyiset tuotteet, Ruotsalainen sanoo.

Oma tuotanto tasaa

Oma sähköntuotanto tai osakkuus tuotantolaitoksissa on monille yhtiöille merkittävä puskuri sähköpörssin heilahteluja ja samalla asiakashintojen nousupainetta vastaan.

PKV:llä on omaa vesivoimaa. Lisäksi sillä, kuten myös KSS:llä on osuuksia muun muassa tuulivoimaloissa ja norjalaisissa vesivoimaloissa.

Toisaalta yhtiöiden mukanaolo kaatuneessa Fennovoiman ydinvoimalahankkeessa tuli kalliiksi. Nyt ne odottavat, että niiden panostukset Olkiluoto 3:een alkavat tuottaa sähköä täydellä teholla.

– Meillä on Olkiluoto 3:sta merkittävä osuus, ja sen ympärillä oleva epävarmuus ei varsinaisesti helpota yhtiömme tilannetta, Nurmi huomauttaa.

Omavoima puolestaan ostaa kaiken myymänsä sähkön niin sanotuilta spot-markkinoilta. Myyntiyhtiön osakas Rauman Energiakin myy siis omien tuotanto-osuuksiensa megawatit kokonaan niin sanotusti vapaille markkinoille, ei omalle alueelleen.

Joustoja tarjotaan

Kun hinnat heilahtelevat, voi sähkölaskun maksaminen tulla tavalliselle asiakkaalle yhtäkkiä vaikeaksi tai mahdottomaksi. Tuska heijastuu myyjäyhtiöidenkin tuloihin.

Nurmisen mukaan huolta kannetaan kuitenkin myös itse asiakkaista.

– Olemme valmiita tarjoamaan joustoja ja maksuaikoja, mutta pidemmän päälle kustannusten pysyessä korkealla nämä toimenpiteet eivät riitä.

Suomen kovin kotiinveto? Seinäjoella myydään sähköä omille kuudella sentillä

Rauman seudulla toimivat sähkönmyyntiyhtiöt eivät ainakaan vielä ole sulkeneet rajojaan kokonaan.

Toisenlaisiakin esimerkkejä Suomesta löytyy. Esimerkiksi Seinäjoen Energia on kesäkuusta saakka tehnyt uusia sähkösopimuksia vain Seinäjoen kaupungin alueelle.

Tämän ohella poikkeuksellista on se, että hinta on ollut markkinoiden keskihintaan nähden suorastaan käsittämättömän edullinen.

Seinäjokelainen voi tälläkin hetkellä tehdä sopimuksen, jossa sähköenergiaa saa 6-7 sentin hintaan kilowattitunnilta. Tyypillinen hinta uusissa sopimuksissa tuntuu valtakunnallisesti olevan halvimmillaankin 15 sentin luokkaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut