Osaajatarpeeseen vastataan yhteistyöllä

Teknologiateollisuus on Satakunnassa suuri ja hyvin työllistävä ala, joka tarvitsee uusia osaajia. Länsi-Suomi (14.3.) kertoi, miten alueen teknologiayritykset eivät edes saa riittävästi toisen asteen koulutuksen käyneitä osaajia töihin.

Myös kone- ja tuotantotekniikan insinöörien työllisyysnäkymät ovat hyvät. Rauman kauppakamarin mukaan muutamista viime aikojen huonoista uutisista huolimatta kone- ja tuotantotekniikan osaajista on tarvetta.

– Kasvavat ja kehittyvät yritykset Rauman seudulla tarvitsevat jatkossakin huomattavia määriä alan insinöörejä. Tärkeää on huomata, että telakan toiminnan lakkauttamisella ei ole juurikaan vaikutusta kokonaistilanteeseen, sillä kehitystä tapahtuu monilla muilla sektoreilla, kertoo Rauman kauppakamarin teollisuusvaliokunnan puheenjohtaja ja raumalaisen BMH Technology Oy:n toimitusjohtaja Timo Suistio.

Satakunnan ammattikorkeakoulun kone- ja tuotantotekniikan lehtorin Teemu Santasen mukaan periaatteessa kaikki halukkaat työllistyvät.

– Ihan se tilanne ei nyt ole kuin viisi vuotta sitten, jolloin valmistuvilla oli varaa valita jopa useasta eri työvaihtoehdosta. Tilanne on silti hyvä.

Samk haluaa vastata osaajatarpeeseen panostamalla vahvemmin metalliopin ja hitsaustekniikan koulutukseen. Tässä auttaa Rauman kampuksella kesällä 2016 käyttöön otettava aineenkoetuslaboratorio, joka hyödyttää myös alueen yrityksiä.

– Laboratoriossa pystytään muun muassa tutkimaan hitsien lujuutta ja kestävyyttä entistä paremmin. Vaikka laboratorioon investoidaan opiskelijalähtöisesti, on alueen yrityksillä myös mahdollisuus käyttää tilojamme heidän testeissään. Näin syntyy opiskelijoille myös luonnollista kontaktia yrityksiin ja pysymme oppilaitoksena yrityselämän tarpeista samalla hyvin perillä.

Santanen kertoo, että Rauman kauppakamarin selvityksessä laboratoriolle oli selkeä tarve.

– Kysely lähetettiin 30 yritykselle. Vastaus tarpeesta tuli lopulta 31 yritykseltä, Santanen naurahtaa.

Vastavuoroisesti alueen teknologiayritykset ovat antaneet opiskelijoita miellyttävän lupauksen.

– Rauman kauppakamarin alueella yritykset lupaavat taata kesätyö- ja harjoittelupaikan kaikille konetekniikkaa opiskeleville nuorille, sanoo Rauman kauppakamarin toimitusjohtaja Jaakko Hirvonsalo.