Osaatko kierrättää käytetyt lamput ja jouluvalot?

Iso osa käytetyistä energiansäästö- ja led-lampuista päätyy sekajätteenä kaatopaikoille, vaikka oikea osoite niille on SER-keräyspiste. Myös rikkinäiset jouluvalot kuuluvat SER-keräykseen, muistuttaa Motiva Oy.

Premium Light -hankkeessa tehdyn kyselyn perusteella yli 30 prosenttia suomalaisista ei tunne lamppujen kierrätykseen liittyviä käytäntöjä, ja joka viides ilmoittaa heittävänsä kaikki lamput sekajätteisiin. Energiansäästö- ja led-lamput pitää kuitenkin kierrättää, jolloin lamppujen materiaalit saadaan talteen ja uudelleen käyttöön.

Käytetyt energiansäästö- ja led-lamput sekä alle 25 senttimetriä pitkät loistelamput on voinut toukokuusta 2013 lähtien palauttaa ilmaiseksi ja ilman ostovelvoitetta lamppujen SER-keräyspisteiseen, jollainen on nykyisin yhä useammassa kaupassa. Lamppujen vastaanottovelvoite koskee kaikkia vähintään 1 000 neliömetrin kokoisia päivittäistavarakauppoja sekä vähintään 200 neliömetrin kokoisia erikoiskauppoja, joiden valikoimiin lamput kuuluvat.

Lamput palautetaan SER-keräykseen ilman tuotepakkauksia. Vanhat hehku- ja halogeenilamput laitetaan sekajätteen joukkoon. Lähin vastaanottopiste löytyy osoitteesta www.kierratys.info .