Osaatko kohdata opaskoiran ja sen ohjaajan oikein? Tänään on kaksi koirateemaista päivää

Raumalla on yksi opaskoira, Tintti. Se auttaa Katja Arvosta ja hänen miestään Matti Syrjälää. Tänään kolmikko suuntaa Poriin, jossa opaskoirankäyttäjät kertovat arjestaan näkövammaisten toimintakeskuksessa Otavankadulla kello 13 -15. Tarkemmin raumalaiskolmikosta torstain Länsi-Suomessa. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Tänään keskiviikkona on sekä opaskoirapäivä että koiranpäivä.

Kansainvälisen opaskoirapäivän teema on opaskoiran kohtaaminen. Satakunnassa sen tiimoilta keräännytään Poriin kello 13 näkövammaisten toimintakeskukseen, jonne ovat menossa myös raumalaiset Katja Arvonen, Matti Syrjälä ja Tintti-koira.

Opaskoira on näkövammaisen ihmisen liikkumisen apuväline. Koulutuksesta huolimatta opaskoirienkin keskittyminen voi herpaantua, joten töissä olevaa opaskoiraa ei saa häiritä. Jos haluaa jutella tai kysyä jotain, kuuluu puhua opaskoiran käyttäjälle, ei koiralle, korostaa opaskoirayhdistys.

Liikenteessä opaskoira työskentelee sille opetettujen reittien ja sääntöjen mukaisesti. Opaskoira pysähtyy suojatien eteen, mutta koiranohjaaja antaa käskyn kadun ylitykseen. Tämän takia näkövammainen arvostaisi, jos hänelle kerrottaisiin, milloin kadun ylitys on turvallista, muistuttavat Arvonen ja Syrjälä.

Kun lähestyt opaskoiraa ja ohjaajaa, olisi suotavaa ilmoittaa äänellä tulostaan eikä mennä hiljaa ohi. Lisäksi koirakko pitäisi ohittaa ihmisen eikä koiran puolelta.

Töissä olevan opaskoiran tunnistaa valjaista, joissa on aisa tai kahva, josta näkövammainen käyttäjä pitää kiinni.

Kennelliitto sen sijaan muistuttaa ihmisen parhaan ystävän merkityksestä ja korostaa koiranpäivänä pehmeitä ja lämpimiä arvoja sekä kertoo koiran erilaisista rooleista. Teema on tällä kertaa koiran tarina.

Koirakuumetta poteville Kennelliitto julkaisee tänään kaikille avoimen ja maksuttoman Tuleeko meille koira? -verkkokurssin Digitassussa. Asiantuntijoiden artikkeleiden ja videoiden lisäksi kurssilla on käytännönläheisiä tehtäviä.