Ostaisitko hyvän firman, Samuli Eskola? – RTK-Palvelu juhlii tänään "virkeänä viisikymppisenä"

Tähän kohtaan kuuluu huomauttaa, että nythän työ vasta alkaakin.

"Onhan tehtäväni helpompi, kun yrityksiä tarjotaan ostettavaksi. Olen sitäkin tehnyt, että itse etsinyt sopivia kohteita ja lähestynyt suoraan omistajia", vertaa Samuli Eskola.

RTK-Palvelun toimitusjohtaja Samuli Eskola vaikuttaa olevan innoissaan. Tammikuussa RTK:n kipparina aloittanut Eskola on toistaiseksi pysynyt aikataulussaan: uusi strategia valmiiksi juhannukseen mennessä ja uusi organisaatiomalli pystyssä elokuun alussa.

Tähän kohtaan kuuluu huomauttaa, että nythän työ vasta alkaakin. Hienon strategian pitäisi näkyä paitsi powerpointeilla myös elävässä elämässä. Siis arkisessa työssä, jolla tulos viime kädessä tehdään.

Mutta tänään saa ottaa rennommin. RTK-Palvelu juhlii perjantaina 50 vuoden täyttymistä.

– Uusi strategiakin julkistetaan virallisesti juhlissa, kertoo Eskola.

Yritystä toimari kuvaa hyvin virkeäksi viisikymppiseksi.

Eskolan päätehtäviin kuuluu sen miettiminen ja varmistaminen, että yritys menestyy myös seuraavat 50 vuotta.

– Maltilla mennään eteenpäin. Vahvat perinteet helpottavat tekemistä, mutta kun kasvua haetaan, pitää koko ajan myös uudistua.

"Markkina pahuksen aktiivinen"

Tuoreena toimarina tammikuussa Eskola kertoi Länsi-Suomelle RTK:n pohtivan aktiivisesti laajentumista nykyistä toimintaa läheltä liippaaviin bisneksiin. Sen jälkeen RTK on ostanut jo kaksi lukkoalan firmaa.

Mitä seuraavaksi?

– Markkina on pahuksen aktiivinen. Puhelin soi joka viikko ainakin kerran yrityskauppojen tiimoilta. Meihin yhteydessä ovat omistajat itse, perheiden edustajat ja yrityskauppiaat. Pitää harkita tarkasti mikä sopisi pirtaamme ja uuteen strategiaan.

RTK puntaroi pieniä ja isoja ostoja

Eskolan mukaan pöydällä on muutama "hyvin mielenkiintoinen" vaihtoehto avauksista uusille alueille. Sen enempää hän ei suostu asiaa avaamaan.

– Puhutaan erikokoisista yrityksistä. Toisaalta on vahvan kehitysvaiheen nuoret yrityksiä, jotka luovat jotain ihan uutta. Toinen ääripää ovat yrityskauppiaiden toimeksiannot. Silloin puhutaan paljon isommasta kokoluokasta. Voi vaikka tulla paksu nivaska tietoa lontoon murteella – ja ensimmäiseksi pitää allekirjoittaa tiukka salassapitosopimus, kuvaa Eskola.

Välimaastoon jää esimerkiksi tavallisia tapauksia, joissa asemansa vakiinnuttaneelle perheyritykselle haetaan jatkajaa.

Sähkö ja inflaatio kaikkien huulilla

Kustannusten nousu, ja aivan erityisesti sähkön raju kallistuminen, on nyt kaikkien huulilla. Mitä se tarkoittaa RTK:lle?

– Markkina ei todellakaan ole nyt helppo kenellekään. Meilläkin on käyty keskusteluja onko ihmisillä varaa käydä töissä, kun polttoaineet ovat totuttua kalliimpia ja sähköstä maksetaan viisin-kuusinkertaista hintaa.

– Toinen uhka on toimialaan liittyvä. On paljon pitkiä kiinteähintaisia sopimuksia. Miten reagoida, kun markkinoiden huojunta on näin valtavaa? Keskustelemme asiakkaiden kanssa miten tilanne voidaan yhdessä klaarata.

Eskola tarjoaa esimerkiksi suuret säävaihtelut, joissa on vielä suuria eroja alueittain.

– Joinakin talvina sataa usein ja paljon lunta. Kun sitä tulee 30 senttiä viikonloppuna, loppuvat työvoima ja kalusto kesken. Millaisia fiksuja malleja löydetään?

Uusia hinnoittelun vaihtoehtoja pyörittelevät nyt kuumeisesti etenkin energiayhtiöt.

– Samaa ajatusta on pankkilainojen korkokatoissa.

Töitä olisi tarjota useammallekin

Ei tällaista juttua ilman puhetta osaavan työvoiman pulasta. Onko akuutti aihe RTK:lla?

– Pärjätty on, mutta ei kyllä voi retostella varsinkaan tässä markkinatilanteessa. Töitä olisi tarjota paljon useammalle. Jotain voimme itse tehdä, mutta perusongelmaa emme pysty yksin ratkaisemaan.

Eskolan mukaan uutta strategiaa tehtäessä tämä kysymys oli vahvasti esillä. Avainkysymys on miten talossa olevat jaksavat ja voivat hyvin.

– Miten voimme sujuvoittaa arkea? Digi ja automaatio on yksi vastaus, muttei tietenkään ainoa.

Aidosti innoissaan ja ylpeä strategiasta

Tässäkin jo pariin kertaan mainitusta uudesta strategiasta Eskola vaikuttaa olevansa oikeasti innoissaan. Ainakin hän on selvästi ylpeä prosessista.

– Yli 250 avainhenkilöä osallistui siihen aktiivisesti. Homma sujui hienosti, vaikka työpajat järjestettiin pääosin verkon yli. Osallistujien kommentit, yli 8500, on tallennettu pilveen ja siellä kaikkien avainhenkilöidemme nähtävissä.

Organisaatiomallia Eskolan johdolla muutettiin niin, että kaikilla viidellä toimialalla on vastuulliset vetäjät. Kaikki löytyivät talon sisältä. Lisäksi ulkoa rekrytoitiin kaupallinen johtaja sekä kehitys- ja teknologiajohtaja.

– Ehkä yllätys oli miten paljon niin uudistajat kuin vanhat osaajat oppivat toisiltaan ja löytävät uusia näkökulmia. Tarkoitus on ottaa asiat asioina sekä haastaa ja sparrata toisiamme.

Suunnitelmat kuulostavat hyviltä. Enää ei tarvitse kuin toteuttaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut