Ota huomioon paloturvallisuus joulunakin

Kynttilät lepattavat ja tuovat tänään lämmintä tunnelmaa useissa kodeissa. Avotuleen liittyy kuitenkin aina riskinsä, kuten valitettavan monessa talossa on saatu tänäkin vuonna huomata.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) mukaan palokuolemat ovat nousussa. Marraskuun loppuun mennessä tulipaloissa oli menehtynyt 70 ihmistä, kaikkiaan 11 enemmän kuin viime vuonna. Palojen akuuteinta syttymisaikaa ovat pimeimmät kuukaudet, joulukuu ja tammikuu.

Tuli ja lapset ovat huono yhdistelmä. Marraskuussa syttyi kaksi tulipaloa, kun lapset olivat saaneet kynttilän käsiinsä. Vaikka henkilövahingoilta vältyttiin, kehottaa SPEKin turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino tarkkailemaan etenkin lasten tulenkäyttöä.

Hän muistuttaa, että tulitikuista ei kannata tehdä kiinnostavaa, kiellettyä hedelmää. Sen sijaan niiden käyttöä voi opetella valvotusti vanhempien kanssa.

– Tulenteon ei kannattaisi olla kielletty, vaan yhteinen tilanne, hän pohtii.

Kynttilää ei myöskään saisi koskaan jättää palamaan yksin huoneeseen.

Myös ulkotulissa täytyy muistaa selkeät pelisäännöt. Ennen kaikkea tulta ei saisi jättää yksikseen palamaan pitkiksi ajoiksi valvomatta.

– Vaikka aatto alkaisikin tyynenä, voi tuuli nousta, Leino muistuttaa.

Kun ulkotuli palaa, se kevenee. Keventynyt folioastia lähtee helpommin tuulen mukaan ja voi päätyä kyljelleen esimerkiksi terassille. Leinon mukaan olisikin tärkeää kiinnittää astia niin, että se pysyy paikoillaan vaikka myrskyssä.