Otanlahden huonolaatuinen vesi puhuttaa – taustalla ei kuitenkaan ole salaliittoa maauimalan puolesta, vakuuttaa terveystarkastaja: "Itsekin olen pahoillani siitä"

Otanlahden vesi on ajoittain laadultaan huonoa, eikä selitykseksi ole löydetty yhtä selkeää syytä. Uimisen välttämistä koskeva kehotus on suositus, ei täyskielto.

Otanlahden uimavesi on herättänyt kummastusta Raumalla sen jälkeen, kun Rauman kaupungin terveysvalvonta tiedotti toukokuun puolessavälissä, että Otanlahden uimarannalla uimista suositellaan välttämään. Rannan uimavesi on luokiteltu uimavesiluokaltaan huonoksi. Kierroksia kansalaiskeskusteluun lisäsi se, että Poroholman lomakeskuksen uimarannalle ei vastaavaa suositusta annettu, vaikka ranta sijaitsee käytännössä samaisen lahden äärellä.

Sosiaalisessa mediassa on jopa uumoiltu, että taustalla olisi salaliitto, jonka tarkoitus olisi ajaa uimarit maksaviksi asiakkaiksi viereiseen vasta-avattuun maauimalaan. "Makikseen" virtaa lämmin vesijohtovesi.

Terveystarkastaja Jonna Aro katkaisee näiltä huhuilta siivet Länsi-Suomen haastattelussa.

– Enpä ole tällaisesta kuullutkaan, mutta voin nyt kertoa, että tämä ei missään nimessä pidä paikkaansa, vaan kyseessä on kaksi täysin eri asiaa. Otanlahden valvonnan pohjalla on EU-lainsäädäntö, ja itsekin olen pahoillani siitä, että Otanlahden uimavesi on jouduttu luokittelemaan huonoksi, Aro toteaa.

Otanlahden vesi tosiasiallisesti huonompaa

EU-lainsäädäntö selittää osaltaan myös eroa Poroholman ja Otanlahden välillä. Otanlahti on niin sanottu EU-uimaranta, Poroholma taas ei.

EU-rantojen uimavesitulokset raportoidaan aluehallintoviraston ja THL:n kautta EU:lle asti, ja niille vaaditaan uimavesiluokan määrittelyä.

– Poroholman uimaranta taas katsotaan pieneksi yleiseksi rannaksi, joten sille ei myöskään ole määritelty uimavesiluokkaa.

Siinä mielessä rannat eivät ole keskenään vertailukelpoisia, Aro selittää.

Toisaalta näytteiden perusteella rantojen uimavesissä on ollut tosiasiallisia eroja.

– Jos katsotaan neljän viime vuoden tuloksia, Otanlahden rannan puolella on ollut bakteeritasojen ylityksiä useammin kuin Poroholmassa.

Juttu jatkuu faktalaatikon jälkeen.

Vuosi vuodelta pahempaan päin

Otanlahden uimavesi näyttää olevan laadultaan huonoa vain ajoittain, ei jatkuvasti. Bakteeripitoisuudet ovat olleet korkealla kuitenkin "riittävän" usein viime vuosien aikana, sillä EU-uimavesiluokitus tehdään aina neljän edellisen kesän perusteella.

Määrittely tehdään aina syksyllä uimakauden päätyttyä, ja vesi luokiteltiin huonoksi ensimmäistä kertaa viime syksynä.

– Vuonna 2017 Otanlahden uimavesiluokka oli hyvä, vuonna 2018 tyydyttävä ja vuonna 2019 huono. Koko ajan on siis menty huonompaan päin, Aro kertoo.

Koska kaupungin terveysvalvonta ei voi mitata uimaveden laatua joka päivä, se ei voi tietää tarkalleen, milloin vesi on laadultaan uimakelpoista ja milloin ei. Siksi suositus on pitänyt antaa pysyvästi koko kesälle.

Yksi asia näyttää vaikuttavan

Suuri kysymys on, miksi Otanlahden vesi sitten on hetkittäin niin bakteeripitoista. Syytä on Aron mukaan pyritty selvittämään kaupungin eri tahojen yhteistyöllä.

Selkeää vastausta ei kuitenkaan ole löytynyt.

– Ollaan mietitty hulevesien vaikutusta ja hanhien vaikutusta, mutta mitään yksittäistä selkeää syytä ei ole löydetty. Siksi on jouduttu antamaan suositus, että ihmiset eivät uisi siellä.

Mikäli selkeä syy löytyisi, huono uimavesiluokka edellyttäisi EU-lainsäädännön mukaan asian korjaamista.

Yksi asia tosin näyttää tutkimusten ja otettujen näytteiden perusteella selvältä: sateet vaikuttavat Otanlahden vedenlaatuun huomattavasti.

– Esimerkiksi muutama kesä sitten, kun oli ne järjettömät myrskyt, silloin vesi oli todella huonolaatuista. Sellaisia viitteitä on, että vedenlaatu heikkenee sateiden jälkeen Otanlahdessa huomattavasti enemmän kuin muilla Rauman uimarannoilla, Aro kertoo.

Ei uimakielto vaan suositus – "Emme tule valvomaan, uivatko ihmiset siellä"

Uimisen välttämistä koskeva suositus Otanlahdessa on nimenomaan suositus eikä kielto.

– Uimakieltoa Otanlahden rannalle emme ole tehneet, eli mitään hallinnollista päätöstä, jossa uiminen kielletään, ei ole, terveystarkastaja Jonna Aro vahvistaa.

Se tarkoittaa sitä, että vastuu mahdollisesta uimisista on ihmisillä itsellään.

– Emme tule valvomaan, uivatko ihmiset siellä. Tietenkin näytteidenoton yhteydessä tilannetta seurataan, ja jos siellä käy jatkuvasti paljon ihmisiä, tiedotamme asiasta uudestaan.

Aro kehottaakin ihmisiä varovaisuuteen ja vastuullisuuteen.

– Vaikka ranta on hienon näköinen ja sinne on kiva mennä, huonoimpina päivinä vedestä voi oikeasti olla terveyshaittaa varsinkin pienille lapsille, jotka voivat niellä vettä. Meillä on kuitenkin Raumalla monta muutakin kivaa uimarantaa, Aro toteaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut