Otanlahden pohjukan täyttö olisi ratkaistavissa sekä eurojen että teknisen toteutuksen puolesta

Epäselvää on, kuinka pitkälle merelle päin rantaviiva vietäisiin. Rantatalon yrittäjän mielestä idea on hyvä, sillä uimareita ei ihan hirveästi näy.

Rauman Otanlahden hiekkarannan rantaviivaa olisi teknisesti mahdollista siirtää merelle päin. Myöskään vaiheittainen täyttö ei olisi poissuljettua.

Otanlahden pohjukan täyttö olisi teknisesti ratkaistavissa oleva asia, sanoo Rauman teknisen toimialan toimialajohtaja Tomi Suvanto. Suvannon mielestä täytössä kyse olisi enemmän mahdollisuudesta kuin uhkasta.

– Se antaisi lisää tilaa ja koska pohjukan uintikelpoisuus on ollut vähän kyseenalainen, niin siinä mielessä se olisi selvittämisen arvoinen asia hyvinkin, Suvanto toteaa.

Pohjukan täyttö nousi esiin kaupunginhallituksen puheenjohtajan Kalle Leppikorven (sd.) haastattelussa (LS 8.1.). Leppikorven mukaan idea ei ole hänen omansa, mutta se palvelisi alueen kehittämistä.

Pohjukan ongelmana on ollut, että se liettyy ja levittyy kesäkautena. Samanaikaisesti kesäsesonkina tarvittaisiin lisää tilaa rantaan.

Veden laatu parani jo

Otanlahden pohjukan täyttö nousi Suvannon mukaan ideana esiin jo viime vuoden puolella. Se ei vain ole aiemmin ollut esillä julkisuudessa.

Täyttöidea ei myöskään ole suoranaisesti valmistelussa itsessään, vaan se on työlistalla osana isompaa kokonaisuutta.

Samassa yhteydessä on muun muassa jo kohennettu Otanlahden uimaveden laatua johtamalla hulevesiä muualle kuin pohjukkaan.

– Vedenlaadun parantaminen ei tapahtunut sattumalta vaan sitä palvelevia töitä on tehty, Suvanto huomauttaa.

Epäselvää mihin asti

Täyttö vaatisi ensin nykyistä tarkempaa teknistä selvittelyä, mutta Suvannon mukaan kyse ei ole välttämättä olisi kovin pitkää aikaa vaativasta suunnittelusta. Täyttöön voitaisiin päästä hänen arvionsa mukaan jo ensi vuoden puolella.

– Ei ole poissuljettua toteuttaa täyttö myöskään vaiheittain. Eikä se mitään satojen tuhansien eurojen hommia ole. Katsotaan nyt ensin, mitä se vaatii. Riippuu varmasti siitäkin, kuinka pitkälle mennään.

Suvanto täsmentää, että on eri asia puhutaanko merelle päin menemisestä viiden metrin verran vai 50 metrin verran.

Lisää rantaneliöitä

Pohjukan täyttö toisi rantaan lisää neliöitä, mikä merkitsisi Suvannon mukaan sitä, että rantaan liittyviä toimintoja voitaisiin sijoitella paremmin ja enemmän Suvitien merenpuoleiselle alueelle. Se rauhoittaisi myös osaltaan Otanlahden urheilukeskuksen ja lukion aluetta.

– Hankkeena se on mielenkiintoinen ja toisi varmasti vaikuttavuutta ja näyttävyyttä vaikka se ei euromääräisesti suuri hanke olisikaan.

Kaava sallisi myös kanavan kaivamisen Poroholman ja Otanlahden välille. Suvanto suhtautuu kuitenkin tähän empiväisesti.

– Mahtaisiko se vesi siltikään kiertää? Mutapohja sielläkin on. Mielestäni ei Poroholmaan kanavaa. Ei ruveta leirintäalueen läpi kaivamaan.

Pohjukka ei houkuttele

Poroholman Rantatalon yrittäjä Toni Järvinen on seurannut Otanlahden pohjukan elämää aitiopaikalta viitisen vuotta. Kesäsesonkina paikka on päivittäin auki.

Kaikkinensa Järvisellä on kokemusta Otanlahden alueella toimimisesta 20 vuoden ajalta Raumanmeren juhannuksen kautta.

Järvinen sanoo suhtautuvansa erittäin myönteisesti kaikkiin muutoksiin Otanlahden ja Fåfängan alueella. Hänen mielestään ranta kaipaisi vähintään ruoppausta.

– Nythän Otanlahden pohjukka ei nauti uimareiden suosiota, koska merenpohja on epämiellyttävä. Pääasiassa tässä käy auringonottajia, niitä uimareita ei ihan hirveästi näy.

Silmämääräisesti itse vedenlaatu on kuitenkin hänen mukaansa parantunut tehtyjen hulevesijärjestelyjen jälkeen.

Siisteyteen apuja

Järvisellä ei myöskään olisi omien sanojensa mukaan mitään sitä vastaan, jos ranta-alue olisi nykyistä laajempi.

– Ihan hyvä ja mietittävä idea. Nythän me olemme aikalailla kiinni siinä vesirajassa. Jos hiekkapinta-alaa tulee enemmän, on syytä miettiä myös mitä muuta toimintaa siellä voisi olla. Varmasti RMJ:tä ajatellen se olisi ainakin tosi hyvä.

Rantaan liittyviä parannuksia voidaan saada Järvisen mukaan aikaan myös ilman suuria rahallisia investointeja. Toiveissa olisi, että esimerkiksi muutama kaupungin kesätyöntekijä pitäisi rantaa siistinä kesäaikaan. Rannalta puuttuu myös infotaulu, jossa voisi olla kiinni pelastusrengas.

– Nyt meillä käyttää oma porukka aikaa ja vaivaa keväällä ja syksyllä, että saadaan kaislaa ja levää kerättyä. Ihmiset tulevat myös katsomaan auringonlaskua pikaruokalapusseineen ja maahan tai meidän roskiksiin ne päätyvät.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut