Otanlahden uimakausi alkaa puhtaalta pöydältä: putkijärjestely riittää uimakiellon purkamiseen

Viime kesänä asetettu uimakielto on voimassa edelleen. Terveysvalvonnan mukaan hulevesipumppaus riittää kuitenkin perusteeksi muuttaa rannan uimarantastatusta ja purkaa kielto.

| Päivitetty

Otanlahden uimakausi alkaa mitä todennäköisimmin ilman viime kesänä asetettua ja edelleen voimassa olevaa uimakieltoa. KUVA: Juha Sinisalo

Otanlahden uimakausi alkanee paitsi ilman uimakieltoa, myös vailla edellisten vuosien painolastia.

Kaupunki valmistelee tilapäistä järjestelyä (Raumalainen 7.4.), jolla voimakkaimmin bakteereilla saastunutta hulevettä estetään pääsemästä lahden pohjukkaan.

Uimaveden laadunvalvonnasta vastaava Rauman ympäristöterveydenhuolto katsoo, että tämä parantaa "hyvin todennäköisesti" uimaveden laatua.

– Jos toimenpiteet saadaan toteutettua suunnitellusti, voidaan uimaranta määritellä vuoden 2021 uimakauden ajaksi muutoskohteeksi, jolla ei ole uimavesiluokkaa. Myös uimakielto voidaan silloin perustellusti purkaa, sanoo ympäristöterveydenhuollon johtaja Tiina Laitala.

Viime kesän kielto on edelleen voimassa

Rauman ykkösuimarannaksi sanottu Otanlahti on niin sanottu EU-uimaranta. Tämän kategorian rannoilla uimaveden laatuluokitus perustuu neljän edellisen uimakauden näytteisiin.

Otanlahdella veden laatuluokitus on laskenut vuodesta 2017 alkaen, ja viime syksynä tila luokiteltiin jo huonoksi. Syynä ovat olleet erityisesti kovien sateiden jälkeen kohonneet suolistobakteerien pitoisuudet.

Uimakielto asetettiin heinäkuun lopussa, kun bakteeripitoisuuksien niin sanottu toimenpideraja ylittyi kahdella näytteenottokerralla merkittävästi. Tuolloin ympäristöterveydenhuolto katsoi, ettei uimisen välttämistä koskenut suositus enää riittänyt ehkäisemään terveyshaittoja.

– Uimakielto on voimassa toistaiseksi, Laitala huomauttaa.

Ilman uusia toimenpiteitä Otanlahden kesä olisi siis alkanut uimakiellon varjossa.

Vaikutusta seurataan kesän ajan

Suurimmat bakteeripitoisuudet on mitattu Otan kentän eteläpuolelta ja Urheilukadun suunnalta tulevista hulevesistä. Ne virtaavat suoraan Otanlahden pohjukkaan niin sanotun rantatalon tienoilla.

Kaupungin asettama Otanlahti-työryhmä päätyi esittämään kokeilua, jossa pahimmin saastuneita vesiä estetään pääsemästä uimarannalle. Sen sijaan ne on tarkoitus pumpata Pidesluodon harjanteen yli Kalastajankadun hulevesijärjestelmään, josta vedet virtaavat ennen pitkää Kanaliin.

Pumppu- ja putkistojärjestelyn pitäisi valmistua hyvissä ajoin ennen uimakautta.

Hulevesipumpauksen vaikutusta Otanlahden uimaveden laatuun seurataan tulevan kesän ajan. Jos vaikutus veden laatuun on toivotunlainen, on tilapäisen putkiyhteyden tilalle tarkoitus rakentaa pysyvä järjestelmä.

Uusi uimavesiluokitus vasta syksyllä 2022

Laitalan mukaan jo kokeilu kuitenkin mahdollistaa EU-rannan määrittelyn muutoskohteeksi. Edellisten kausien vedenlaatu ei enää rasittaisi uimaveden laatuluokitusta, sillä rannalla ei muutoskohteena olisi lainkaan uimavesiluokkaa.

Vedestä otetaan Laitalan mukaan näytteitä tavallista seurantaa tiheämpään tahtiin, ja uusi luokitus tehtäisiin vasta syksyllä 2022. Arvioinnissa käytetään vain putkijärjestelyn käyttöönoton jälkeen otettuja näytteitä.

– Uimarannan käyttäjille tiedotetaan tehdyistä toimenpiteistä ja niiden oletetusta vaikutuksesta uimaveden laatuun.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut