Otanlahdessa voisi olla tilaa hulevesikosteikolle, mutta suunnitelmia bakteeripulman ratkaisemiseksi ei ole

Kaupunki ei ainakaan toistaiseksi suunnittele mitään konkreettista Otanlahden uimavettä saastuttavien hulevesien suhteen. Yksi ratkaisu voisi olla kosteikon rakentaminen. Osayleiskaavaluonnoksessa sellaista ei ole, mutta ei kaava rakentamista estäisikään.

Rauman kaupunki ei ainakaan toistaiseksi ole tekemässä konkreettista suunnitelmaa, joka korjaisi suolistobakteereilla saastuneen Otanlahden tilannetta.

Uimaranta on uimakiellossa, koska veden laatuluokitus on huono ja bakteeripitoisuudet ylittävät ajoittain toimenpiderajan.Saastumisen tärkeimmäksi lähteeksi on osoittautumassa lahden pohjukkaan laskeva hulevesiputki. Se tuo sade- ja valumavesiä muun muassa urheilukentän tienoolta.

Lahden uimaveden laatu alkoi selvästi heikentyä vuonna 2017.

Rementti sittenkin vasta 2018

Pahasti tukkeutuneen hulevesijärjestelmän alaosa uusittiin pari vuotta sitten. Ajankohdasta on ollut ristiriitaista tietoa, ja aiemmin Länsi-Suomi kirjoitti, että vuosi olisi ollut juuri 2017.

Linjan remontti tehtiin kuitenkin touko-kesäkuussa 2018. Tuolloin kentän huoltorakennuksen suunnasta sekä kentän eteläpuolella kulkevat linjat säilyivät ennallaan.

– Uusiminen tehtiin pysäköintialueella ja yhdistettiin vanhaan purkuputkeen rantatalon edustalla, kertoo kaupungin suunnittelupäällikkö Riikka Pajuoja.

Samalla käyttämättä jäänyttä linjaston osaa tulpattiin kiinni.

"Asia vaatii vielä selvittelyä"

Mistä korkea bakteeripitoisuus putkissa johtuu, ei ole tiedossa.

Syy saattaa olla koirien, kissojen, lintujen ja esimerkiksi rottien ulosteissa, joita päätyy sadeveden mukana putkiin ja edelleen mereen. Kivimäen mukaan wc-jätevesien mahdollisuutta ei silti voi sulkea pois (LS 31.7.).

– Asia vaatii vielä siis selvittelyä, esimerkiksi sen suhteen, mistä suunnasta likaisempia vesiä tulee – lukion vai huoltorakennuksen suunnalta. Nythän vedet kerätään kaikki samaa purkuputkeen, Pajuoja huomauttaa.

Ellei selvää ja korjattavissa olevaa syytä löydy, yksi ratkaisu olisi keskittyä lähteen sijaan purkupuolelle.

Kosteikko mieluummin kuin putki

Vesien johtamista kauemmas lahdelta on ehdotettu kaupunkilaisten suunnalta useammassakin yhteydessä. Se ei saa Pajuojan kannatusta, vaan hän pitäisi parempana hulevesien viivästyttämistä kosteikon avulla ennen vesien päästäistä Otanlahteen.

Hulevesien käsittelyyn suunniteltu kosteikko rakennettiin vastikään esimerkiksi Papinpellolle.

– Kosteikko olisi kiva ja edullisempi ratkaisu kuin pumppaaminen johonkin kauemmas, Pajuoja sanoo ja korostaa, että kyseessä on hänen oma, ei kaupungin näkemys.

Kaava ei estäisi rakentamista

Otanlahden alueella on kuitenkin monenlaisia käyttöpaineita aina parhaillaan lausunnoilla olevan Fåfängan asemakaavaluonnoksen kylpylähotellista alkaen.

Kaavaluonnoksessa kosteikolle ei ole varausta, koska tällaista hanketta ei ole ollut esillä. Siksi ei myöskään ole tiedossa, paljonko tilaa kosteikkojärjestely vaatisi.

Kaava ei silti Pajuojan mukaan estäisi kosteikon rakentamista.

– Käsittääkseni asemakaavaehdotuksen urheilukentän VU –merkintä ei sulje pois hulevesijärjestelyjä jatkossa, mutta toisaalta ei varaakaan tiettyä aluetta tähän tarkoitukseen.

Maallikon silmin parhaiten tilaa ja myös putkijärjestelmän vuoksi loogisin paikka olisi juuri samoilla tienoilla kuin putkilinjojen yhdistäminen tehtiin, eli Suvitien ja urheilukentän välisellä alueella

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut